Pompeo i Janša razgovarali o energetici i sigurnosnim izazovima

13.08.2020.

14:46

Autor: I.D./HINA

default error photo
Danas smo razgovarali o jako važnim temama i o strateškom partnerstvu naše dvije države, kazao je Pompeo na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s Janšom u vili Bled.
Slovenski premijer Janez Janša i američki državni tajnik Mike Pompeo, koji boravi u kraćem posjetu Sloveniji, založili su se u četvrtak za jačanje transatlantskog partnerstva i nalaženje zajedničkih odgovora na suvremene izazove u području kibernetičke sigurnosti i energetske politike.

- Danas smo razgovarali o jako važnim temama i o strateškom partnerstvu naše dvije države, kazao je američki šef diplomacije na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s Janšom u vili Bled.

- Jasna je razlika između slobodnih i neslobodnih naroda, a današnjim potpisom sporazuma o kibernetičkoj sigurnosti štitimo i ljudska prava, rekao je Pompeo koji je u međuvremenu sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Anžetom Logarom potpisao bilateralnu izjavu o sigurnosnim uvjetima za uspostavljanje mreže nove tehnologije 5G.On je naglasio i važnost stabilne energetske mreže i energetske neovisnosti.

- Izvori energije moraju biti diverzificirani, a SAD želi osigurati čistu energiju za Slovence, kazao je Pompeo.

Kako su prije današnjeg američko-slovenskog susreta najavljivali mediji, Pompeo i Janša među ostalim su razgovarali o mogućnosti uključivanja SAD-a u program gradnje novog bloka nuklearke u Krškom, kad se za to donese politička odluka, a navodno i o mogućnostima nabave američkog ukapljenog plina preko terminala predviđenih u gospodarskom dijelu Inicijative triju mora.

Janša je na zajedničkoj konferenciji za novinare naglasio da su Slovenci još uvijek zahvalni Amerikancima za to što su ih oslobodili od totalitarizama i primili slovenske iseljenike koji su odlazili u SAD nakon Drugog svjetskog rata.

Amerikanci su, po riječima Janše, Slovence dva puta u prošlom stoljeću spasili, najprije pred nacizmom i fašizmom, a onda i pred komunizmom.

- Slovenija u NATO savezu želi postati vjerodostojan partner i s SAD-om nastaviti politiku koja je omogućila pad željezne zavjese i Berlinskog zida, kazao je Janša.

Dodao je da Europu i SAD čekaju izazovi koji nisu ništa manji od onih prije više desetljeća i da će Slovenija raditi na jačanju transatlantskog partnerstva i u vrijeme kad u drugoj polovici iduće godine bude vodila Vijeće Europske unije.

Među sigurnosnim izazovima naveo je opasnost od kibernetičkih napada.

- SAD vidimo kao jedinu silu zapadne civilizacije koja je sposobna suočiti se s novim oblicima sigurnosnih ugroza, istaknuo je slovenski premijer te zahvalio Pompeu na posjetu i pozdravima od predsjednika Donalda Trumpa i prve dame Melanije Trump, rođene u Sloveniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!