11:16 / 14.08.2020.

Autor: I.D./HINA

Pompeo u Sloveniji razgovarao o LNG-u na Krku i nuklearki Krško

Foto: Jure Makovec/Pool via REUTERS

Foto: Jure Makovec/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Slovenija treba sigurnu opskrbu plinom i zato podržava plinski terminal LNG na Krku, a ako želi biti energetski nezavisna potreban joj je drugi blok nuklearke Krško, kazao je Vrtovec.
U jučerašnjim razgovorima slovenskog vodstva s američkom delegacijom koju je vodio državni tajnik Mike Pompeo bilo je riječi i o nuklearki Krško, te LNG terminalu na Krku, potvrdio je u razgovoru za Slovensku televiziju ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec.

- Pompeo i Janša razgovarali o energetici i sigurnosnim izazovima

- Slovenija treba sigurnu opskrbu plinom i zato podržava plinski terminal LNG na Krku, a ako želi biti energetski nezavisna potreban joj je drugi blok nuklearke Krško, kazao je Vrtovec.

Vrtovec je s predstavnicima više slovenskih energetskih poduzeća s članovima američke delegacije razgovarao o produbljivanju suradnje s SAD-om na tom području, u okviru jačanja sigurnosti nabave i diverzifikacije izvora energije.

- Razgovarali smo o temama od strateškog interesa Slovenije i SAD-a kao saveznica, kazao je slovenski ministar, dodavši da je bilo riječi o električnoj energiji u vezi s planiranom gradnjom drugog bloka nuklearke u Krško, te o tekućem plinu koji bi Slovenija mogla dobivati preko LNG terminala na Krku.

- Što se tiče plina Slovenija zasigurno ima interes za terminal na Krku. Bitno je što se tiče plina i ostalih izvora energije da je nabava sigurna, dakle da nismo ovisni samo o jednoj državi, kazao je Vrtovec.

Na primjedbu kako će plin iz LNG terminala biti skuplji od onoga iz Rusije koji Slovenija dobiva od Gazproma, Vrtovec je kazao da se o tome s američkim izaslanstvom nije razgovaralo, ali da je uz konkurentnost cijena svakako važan element i diverzifikacija izvora nabave kako bi se osigurala energetska neovisnost.

Što se tiče razgovora na području energetike, Vrtovec je kazao da je nuklearka Krško građena zapadnom tehnologijom (Westinghouse), pa je suradnja s SAD-om u tom smislu i dalje dobra, no da Slovenija svakako treba i drugi blok nuklearke u Krškom, nakon što istekne životni vijek sadašnje nuklearke.

- Tehnologija Westinghousea je sigurna i stabilna, to je primjer dobre prakse, to je sigurno jedna od mogućnosti kao i sve ostale, kazao je Vrtovec.

Potvrdio je da se u Sloveniji odvijaju koraci prema planiranoj gradnji drugog bloka, o čemu definitivna odluka - kako glede financiranja, tako i tehnologije - još nije donesena.

- Još nas dosta toga čeka prije nego donesemo konačnu odluku. Najprije trebamo riješiti pitanje odlagališta srednjeradioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina kod Krškog. Čekamo ekološku dozvolu da ga počnemo graditi, a kad to završimo onda ćemo donijeti i konačnu odluku (o drugom bloku), kazao je slovenski ministar.

- Ova vlada je na listu strateških objekata uvrstila i drugi blok u Krškom. Dakle, ako želimo biti nezavisni u pogledu nabave električne energije, onda u Krškom svakako trebamo drugi blok, kazao je Vrtovec u razgovoru za slovensku televiziju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!