Porast cijena u Italiji, umirovljenici jedva žive

18.02.2023.

19:45

Autor: Borna Šmer/Dnevnik/HRT/A.S.

Porast cijena u Italiji

Porast cijena u Italiji

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Pad osobne potrošnje u Italiji najveći je u posljednje tri godine. Porast cijena energenata i režija, uz visoku inflaciju, opteretio je kućne budžete. Građani i sindikati sa skepsom dočekuju najavljeni pad cijena. 

U turistički razvijenoj i bogatoj Toskani osjetan je pad životnog standarda. 

- Mirovina mi iznosi 580 eura, a suprugu malo više od toga. Troškovi života su se utrostručili. Sve se utrostručilo, rekla je Anna.
 

- Uistinu pazimo. Ja sama očitavam brojila struje i plina. Tako vrlo dobro znam koliko sam potrošila i što moram platiti, kazala je Giulia. 

- Računi za plin, za struju, sve je skuplje! Za kupnju mi treba mjesečno 300 eura više u odnosu na prošlu godinu, rekao je Amatello.

U prosjeku na režijske troškove odlazi više od 45 posto kućnog budžeta. Polovina Talijana teško uspijeva platiti račune, a jedan od tri stanovnika ove zemlje rjeđe kupuje meso ili ribu. Štedi se i na uslugama. Manje se ide u restorane, kino i kazalište.  

- Ljudi se vjerojatno boje svih tih poskupljenja kojima svjedočimo zbog rata. Strah je prisutan pa i mi primjećujemo pad prometa, izjavio je Carlo, ugostitelj.
 

Gospodin Giulio trgovinu obuće vodi cijeli radni vijek. Nezadovoljan je jer vlada pomaže velikima, a male i ne gleda. 

- Još od pandemije primjećujemo velik pad prometa. Čudo je što i dalje poslujemo jer pomoć nismo dobili. Vlast je obećavala koješta, ali od toga nije bilo ništa. Trgovci jednostavno nisu zaštićeni, kazao je Giuliano, trgovac.
 

Sindikati i udruge potrošača godinama upozoravaju na sve veće razlike u društvu.

- U Italiji imamo golem problem vezan za niska primanja. Brojne krize koje su zaredale znatno su otežale život građana i opteretile njihove već skromne budžete, izjavio je Paolo Pulcinelli, sindikalist.

U ožujku se najavljuje pad cijena energenata. 

- Za sada se malo toga događa. Mnogo se govori o rješavanju problema, ali u trgovinama se to ne vidi. Cijene namirnica i usluga i dalje su previsoke, dodao je. 

Dok se kraj ove situacije još ne nazire, Talijani strahuju da će, uskoro, zbog loših politika, srednja klasa otići u povijest. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!