Porast dostave paketa dronovima u francuske zatvore

12.02.2023.

09:33

Autor: V.K./HRT/Hina

Dostava paketa s dronovima

Dostava paketa s dronovima

Foto: Boris Scitar / Pixsell

Francuski kazneni sustav objavio je da je u 2022. godini bilo 68 preleta dronovima iznad zatvora i 2022., od čega 29 letova za dostavu zabranjene robe zatvorenicima, objavila je pravosudna policija.

Brojka je gotovo dvostruko veća u odnosu na 2021. godinu kada je bilo 37 takvih preleta.

Porast uporabe dronova znači da su se zatvorenici i njihovi pomagači modernizirali te se sve više koriste dronovima umjesto klasične padobranske dostave kada unutar zatvorskih zidova ispuste paket u kojem su najčešće mobiteli, oružje ili droga.

- Ta se praksa jako raširila tijekom pandemije covida, a nakon ukidanja mjera nastavila je rasti, kažu vlasti.

U 2022. godini bilo je 29 takvih dostava, a u 2021. samo pet s dostavom robe.

Primjerice u listopadu 2022. dronom su dostavljena tri paketa koja su sadržavala mobitele i kanabis i spuštena u dvorište tijekom zatvorske šetnje u kaznionici Fresnes u pariškoj regiji.

U srpnju je 19-godišnji muškarac osuđen na 20 mjeseci zatvora jer je mjesecima dronom dostavljao mobitele i telefonski pribor, kanabis te kozmetičke proizvode u kaznionicu Sequedin blizu grada Lillea na sjeveru Francuske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!