13:43 / 10.05.2020.

Autor: HRT/Hina

Porast kaznenih djela s antisemitskom pozadinom u Njemačkoj

Ilustracija (Foto: REUTERS/Christian Mang)

Ilustracija (Foto: REUTERS/Christian Mang)

Foto: - / REUTERS

Medijski najeksponiranije kazneno djelo s antisemitskom pozadinom je napad na sinagogu u Halleu u listopadu prošle godine.
Broj kaznenih djela s antisemitskom pozadinom u Njemačkoj u prošloj godini porastao je za 13 posto, javlja u nedjelju dnevnik Welt am Sonntag.

-
U prošloj godini zabilježeno je oko 2.000 kaznenih djela s antisemitskom pozadinom, što je porast od 13 posto u usporedbi s 2018., navodi Welt am Sonntag pozivajući se na godišnje izvješće "Politički motivirana kaznena djela" koje bi ministarstvo unutarnjih poslova trebalo predstaviti u utorak.

Medijski najeksponiranije kazneno djelo s antisemitskom pozadinom je napad na sinagogu u Halleu u listopadu prošle godine.

Ukupno je broj politički motiviranih kaznenih djela porastao za 14 posto te je lani iznosio 41.000. Nešto više od polovice napada se odnosi na počinitelje s desnog spektra.

Ostatak se pripisuje počiniteljima s lijevog političkog spektra pri čemu je u ovom području zabilježen značajan porast djela za 24 posto.

Prema informacijama Sindikata policajaca (GdP) politički motivirani počinitelji su sve brutalniji.

- Prag za posezanjem za nasiljem sve je niži. To je odraz sigurnosti počinitelja koji proizlazi iz uvjerenja da se ovakvi stavovi i nasilje društveno bolje prihvaćaju, kaže potpredsjednik GdP-a Joerg Radek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!