Država Angeli Merkel i dalje plaća šminkericu i frizerku

29.06.2023.

Zadnja izmjena 15:01

Autor: HRT/Hina

Angela Merkel, bivša njemačka kancelarka

Angela Merkel, bivša njemačka kancelarka

Foto: Izvor: / Shutterstock

Država bivšoj njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, pored ureda i osoblja, i dalje plaća troškove vizažistice i frizerke koja ju prati i na njezinim putovanjima, javljaju njemački mediji.

- Kancelarski ured bivšoj kancelarki Angeli Merkel preuzima troškove profesionalne asistentice za make-up i frizuru i u slučajevima kada se radi o terminima koji nisu javni, prenosi dnevnik Tagesspiegel odgovor kancelarskog ureda.

Kancelarski ured je objasnio da su termini pri kojima je prisutna i profesionalna stilistica povezani s obvezama koje proizlaze iz bivše funkcije njemačke kancelarke koju je Angela Merkel obnašala do kraja 2021. Kako piše Tagesspiegel, prilikom obračuna troškova u kancelarskom uredu, djelatnicima su upali u oči i visoki hotelski troškovi stilistice koja Merkel prati na njezinim putovanjima.

Reiner Holznagel, predsjednik Udruge njemačkih poreznih obveznika, organizacije koja prati i kritizira bespotrebno trošenje javnih sredstava, smatra da stilistica ne spada u neophodne troškove potrebne za ispunjavanje obveza povezanih s bivšom funkcijom.

- Poreznim obveznicama je teško objasniti zašto političarima moraju plaćati šminkericu i frizerku. Ovi troškovi moraju biti svedeni na minimum ili ih moraju pokriti sami političari, rekao je Holznagel za Tagesspiegel.

Isti list je nedavno objavio kako mjesečni troškovi ureda bivše kancelarke Angele Merkel iznose oko 66.000 eura.

Posljednjih godina se razvila rasprava o financiranju ureda bivših visokih dužnosnika, a bivšem kancelaru Gerhardu Schroederu je, zbog njegovog proruskog stava i odnosa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uskraćeno daljnje financiranje ureda zbog "djelovanja koje se protivi interesima SR Njemačke".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!