Portugal obustavlja naplatu PDV-a na osnovne namirnice do jeseni

29.03.2023.

11:44

Autor: T.D./HRT/Hina

Portugal obustavlja naplatu PDV-a na osnovne namirnice do jeseni

Portugal obustavlja naplatu PDV-a na osnovne namirnice do jeseni

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Portugalska vlada planira na šest mjeseci obustaviti naplatu poreza na dodanu vrijednost (PDV) na kupnju 44 osnovne namirnice kako bi obuzdala visoku inflaciju, objavio je premijer Antonio Costa.


- Obustava naplate sastavni je dio sporazuma koji je vlada potpisala s proizvođačima i trgovcima, a cilj mu je stabilizacija cijena, rekao je Costa početkom tjedna.

Sporazum uključuje i financijsku potporu poljoprivrednicima i stočarima u visini 600 milijuna eura.

- Vlada će na šest mjeseci obustaviti naplatu PDV-a na kruh, tjesteninu, rižu, mlijeko, jaja, jogurt, sir, biljno ulje, maslac, meso i ribu, uz mogućnost produljenja, rekao je portugalski premijer.

Stopa PDV-a za osnovne namirnice iznosi šest posto.

Prijedloge mora usvojiti parlament u kojem Costina vlada ima većinu.

Inflacija u Portugalu dosegnula je u veljači 8,2 posto i niža je za 0,3 postotnog boda nego u eurozoni. No, cijene hrane porasle su nedavno više od 20 posto.

Brojni građani teško spajaju kraj s krajem zbog znatno nižih plaća nego u drugim zemljama zapadne Europe.

Costa visoku inflaciju pripisuje u prvom redu ruskoj invaziji na Ukrajinu i upozorava da bi cijene mogle rasti i nakon što mjere stupe na snagu.

- Nitko ne zna koliko će dugo rat trajati, a sve dok traje, prijeti opasnost daljnjeg rasta troškova proizvodnje, istaknuo je portugalski premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!