22:21 / 27.10.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Portugal: Odbijen proračun socijalističke vlade

Portugal: Odbijen proračun socijalističke vlade, izbori na pomolu

Portugal: Odbijen proračun socijalističke vlade, izbori na pomolu

Foto: Pedro Nunes / REUTERS

Portugalska desničarska parlamentarna oporba i radikalna ljevica zajedno su u srijedu izglasale odbacivanje proračuna za 2022. socijalističke vlade i time otvorile put za prijevremene parlamentarne izbore.

Premijer Antonio Costa, na vlasti od 2015. zahvaljujući podršci lijevih formacija, isključio je mogućnost ostavke, ali konzervativni predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa je upozorio da će upotrijebiti svoje ovlasti raspuštanja u slučaju proračunskog zastoja.


Odbijanje zakona o proračunu, prvo u portugalskoj demokraciji od 1974. ne podrazumijeva automatski pad vlade ili prijevremene izbore koji su predviđeni za jesen 2023. godine. 


Predsjednik, izabran na izravnim izborima u siječnju, ima pravo raspustiti parlament na temelju svoje uloge arbitra u kriznoj situaciji.


- Ako skupština ne može usvojiti proračun, trebalo bi dati riječ Portugalcima da kažu što misle o budućoj skupštini, inzistirao je Rebelo de Sousa u srijedu.


- Zadnje što zemlji treba je politička kriza u ovim okolnostima, rekao je premijer Costa prije glasanja koje obilježava kraj krhkog saveza ljevice koja mu je omogućila "da okrene stranicu" politike štednje koju je vodila desnica u zamjenu za plan međunarodnog spašavanja dodijeljen Portugalu 2011. godine.


- Nadam se da će se ova frustracija pretvoriti u stabilnu i jaku većinu, dodao je i rekao da će poštivati "konačnu odluku" šefa države.


Da bi raspustio parlament i odredio datum izbora, predsjednik mora održati službene konzultacije sa strankama u parlamentu i sa svojim državnim vijećem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!