Portugal uz 85 posto cijepljenih kreće prema trećoj dozi

08.10.2021.

21:17

Autor: HRT/HINA/AFP

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Pedro Nunes / REUTERS

Portugal je postigao svoj cilj i cijepio 85 posto stanovništva protiv covida-19 i počet će primjenjivati treću dozu cjepiva kod starijih od 65 godina, objavila je u petak Opća uprava za zdravlje (DGS).

- Cijepljenje je nedvosmislen uspjeh, postigli smo potpunu pokrivenost cijepljenjem oko 85% stanovnika jer su Portugalci prihvatili taj proces. Od sljedećeg tjedna ćemo početi cijepiti osobe starije od 65 godina trećom dozom. Prednost će imati stariji od 80 godina i korisnici domova za starije, objasnila je dužnosnica DGS-a Graça Freitas. Precizirala je da sve osobe koje su primile drugu dozu prije više od šest mjeseci mogu dobiti treću dozu.

Europski regulator odobrio je u ponedjeljak primjenu treće doze cjepiva Pfizer/BioNTech za starije od 18 godina, jer strahuje da bi zaštita protiv covida-19 mogla pasti nakon što prođe određeno vrijeme od druge doze. Petnaestak zemalja u svijetu počelo je primjenjivati treću dozu za najugroženije. Neke zemlje EU-a, poput Francuske, Italije i Njemačke nisu čekale zeleno svjetlo europskih vlasti, prije zimskog jačanja epidemije. 

Prema nacionalnim podacima koje je prikupila agencija France presse, Portugal dijeli s Ujedinjenim Arapskim Emiratima prvo mjesto u svijetu po stopi potpune procijepljenosti od 84,8%, ispred Španjolske (78%) i Singapura (77%).

- To je izvrstan rezultat, rekao je u Lisabonu predsjednik Saveza za cjepiva (Gavi) Portugalac José Manuel Barroso.

Među prvim europskim zemljama koje je zahvatila visoko zarazna delta varijanta, Portugal je ubrzao kampanju cijepljenja zbog četvrtog vala covida-19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!