Portugalska Chega priprema svjetski summit desnih stranaka

08.04.2023.

08:18

Autor: HRT/Hina/Reuters

Lisabon

Lisabon

Foto: Izvor: / Shutterstock

 Portugalska stranka Chega održat će u svibnju svjetski summit u Lisabonu s nekoliko čelnika krajnje desnih stranaka, uključujući bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara i potpredsjednika talijanske vlade Mattea Salvinija.

U video-izjavi, predsjednik Chege, Andre Ventura, rekao je da su Bolsonaro i Salvini već prihvatili poziv na veliki desničarski svjetski summit 13. i 14. svibnja.

- Prisutnost Jaira Bolsonara, Mattea Salvinija i drugih čelnika europske desnice svrstava Lisabon u jedno od najjačih novih središta desnice u Europi i jednu od svjetskih referenci u borbi protiv socijalizma, rekao je Ventura.

U siječnju 2022. portugalska vladajuća Socijalistička stranka dobila je neočekivanu većinu, a socijaldemokrati su završili na drugom mjestu, no Chega je povećala svoju potporu i postala treća stranka u parlamentu. Ventura je u ožujku rekao novinarima da planira također pozvati Marine Le Pen iz Francuske ili Geerta Wildersa iz Nizozemske, čelnike stranaka krajnje desnice u tim zemljama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!