20:47 / 20.07.2019.

Autor: D.M./HRT

"Postoje trenuci u kojima je neposluh obveza"

-

-

Foto: - / -

Njemačka je, na 75. godišnjicu, u Berlinu odala počast počiniteljima neuspjelog atentata na Hitlera.
Njemačka je, na 75. godišnjicu, u Berlinu odala počast počiniteljima neuspjelog atentata na Hitlera. Kancelarka Angela Merkel poručila je da postoje trenuci u kojima je neposluh obveza i da treba izvući pouke iz prošlosti.

- Protivili su se nečovječnom sustavu, svjesni posljedica koje bi mogli snositi oni i njihove obitelji. Bili su spremni podnijeti najveću žrtvu, i dati život za domovinu. Odlučnost i odgovornost pokazuju se na velikim djelima, ali i u malim gestama. To vrijedi i za nas danas. Moramo održavati sjećanje i odavati počast. Moramo se pobrinuti za to da pouke iz prošlosti ne izblijede, rekla je kancelarka Angela Merkel u povijesnom bloku Bendler u kojem se danas nalazi ministarstvo obrane.Dana 20. srpnja 1944. na tom su mjestu pogubljeni organizatori i izvršitelji neuspjelog atentata na Adolfa Hitlera okupljeni oko časnika Clausa Schenka Grafa von Stauffenberga. Tradicionalno tu svake godine na ovaj dan ročnici Bundeswerha polažu prisegu.

- Sudionici atentata na Hitlera slijedili su svoju savjest i time pokazali svoj pravi patriotizam. Ima trenutaka u kojima je neposlušnost obveza. Oni nas upozoravaju na to da budemo budni i da se borimo protiv rasizma i nacionalizma u svim oblicima i nijansama, dodala je Merkel.

Nova ministrica obrane i predsjednica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer je prije toga ročnike podsjetila na to da Bundeswehr njeguje tradiciju časnika koji su izgubili život u likvidacijama nakon neuspjelog atentata. Ovi vojnici bili su uzor jer su ustali protiv nepravde, barbarstva i prezira prema ljudima, rekla je Kramp-Karrenbauer kojoj je to bio prvi javni nastup na dužnosti ministrice obrane.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!