09:08 / 16.03.2020.

Autor: HRT

Potokar: Nemamo većih problema na granici s Hrvatskom

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na pitanje strahuje li da će Njemačka zatvoriti svoje granice za teretna vozila i izazvati dodatne komplikacije, Potokar je odgovorio da je po njemu to teško moguće.
Slovenija iz dana u dan uvodi sve rigoroznije mjere zbog korona virusa i porasta zaraženih  gotovo 220 zaraženih u dobi od 30 do 49 godina objavila je Slovenska Vlada. Kakvo je stanje jutros otkrio je u telefonskom razgovoru Bogdan Potokar, državni tajnik za promet.

-
Imamo povećani broj zaraženih, vlada je objavila nove mjere - zatvorila je sve lokale i restorane, zabranjen je javni putnički promet, građani mogu koristiti samo taxi prijevozi u kojima se vozila prethodno dezinficiraju. Na snazi je i zabrana ulaska teretnih vozila iz Italije - izjavio je Potokar i dodao kako će od 22 sata večeras bit će zaustavljen i zračni promet, a Zračna luka Ljubljana će biti zatvorena.

- Imali smo problem na granici zbog toga što je RH zaustavio sav teretni promet i na taj su se način stvarale velike kolone na slovenskom teritoriju, vozači su stajali po 4 - 5 dana bez hrane i vode pa su im naši nadzorni organi morali to osigurati. Pozdravljam dogovor između naših zemalja koji je omogućio konvojima tranzit preko RH. Sada nemamo većih problema na granici s Hrvatskom - rekao je slovenski državni tajnik za promet.

Na pitanje strahuje li da će Njemačka zatvoriti svoje granice za teretna vozila i izazvati dodatne komplikacije, Potokar je odgovorio da je po njemu to teško moguće.

- Ne bojim se toga, ako bi svaka država zatvorila granice za teška teretna vozila, koji su osnovna i sada jedina mogućnost da privreda još radi, Europa ne bi mogla funkcionirati. Bez prolaza robe nastali bi veliki problemi za stanovništvo u svim europskim državama - poručio je.

Najavio je da montažna bolnica bi trebala biti puštena u funkciji do večeras. Riječ je o montažnim šatorskim objektima s grijanjem, sanitarijama i samostalnim napajanjem električnom strujom koji će, ako bude potrebno, moći primiti po 15 pacijenata.

Prema jučerašnjim podacima, objavljenim u 14 sati, zaraženih je bilo 219, od do sada testiranih preko pet tisuća.

Prema jučerašnjim podacima, do sada je od posljedica koronavirusa umrla jedna osoba, stariji muškarac iz doma umirovljenika u Metliki koji je imao i druge kronične bolesti. I dalje se navodi da su tri osobe hospitalizirane u Ljubljani u "vrlo ozbiljnom" stanju, odnosno kritično.

Najviše zaraženih osoba je u Ljubljani (46 ),  zatim u  Šmarju pri Jelšah (26), Metliki (25) i Mariboru (5), a najviše ih je zabilježeno u regijama sa središtem u Ljubljani, Novom Mestu i Celju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!