"Potpora Bosni i Hercegovini na putu u bolju budućnost"

13:11 / 13.06.2022.

Autor: HRT

Bundestag

Bundestag

Foto: Ilustracija / Pixabay

Prijedlog deklaracije o Bosni i Hercegovini koju su pripremili predstavnici njemačke vladajuće koalicije Semafor izazavala je brojne komentare. Njemački zastupnici u rezoluciji nazvanoj "Potpora Bosni i Hercegovini na putu u bolju budućnost" traže snažniji angažman Berlina u BiH u vrijeme "sve većih napetosti i separatističkih tendencija". 

Žele i da se na razini EU-a sankcioniraju pojedinci koji, kako navode, destabiliziraju tu državu i prijetnja su njezinu suverenitetu. Posebno su izdvojena imena Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva i Dragana Čovića, predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH. 

- Ovaj nacrt rezolucije je isključivo nacrt jedne frakcije Bundestaga. Čujemo da i druge frakcije planiraju svoje rezolucije o zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini. Pozdravljamo ideju da je Njemačka više angažirana na zapadnom Balkanu i u BiH. Kada čitamo taj Nacrt rezolucije vidljivo je da tu postoji nekoliko točaka gdje mi i dijelimo mišljenje stranaka koje su je predložili. Nažalost, postoje one točke u kojima RH ima drugačije mišljenje, u kojim mislimo da treba istaknuti i neke druge stavove, o tome smo bili i još uvijek smo u dijalog sa strankama u Bundestagu kako bi prezentirali zbog čega je bitno da izborno zakonodavstvo bude izmijenjeno, da izbori budu fer i da zaista svi konstitutivni narodi mogu biti ravnopravni kao i svi građani BiH i da mogu birati svoje vlastite predstavnike, rekao je hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Gordan Bakota

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!