Potpora euru i u Hrvatskoj i u EU-u, građane najviše zabrinjava inflacija

06.09.2022.

15:40

Autor: Hina/E.P.C.

Neke bankovne usluge bit će nedostupne 31. prosinca i 1. siječnja

Neke bankovne usluge bit će nedostupne 31. prosinca i 1. siječnja

Foto: HTV / HRT

Hrvate, kao i ostale građane EU-a, najviše zabrinjava rast cijena i troškova života, a potpora euru u Hrvatskoj ostaje na istoj razini od 52 posto, pokazuju najnoviji rezultati Eurobarometra. Istraživanje standardnog ljetnog Eurobarometra provedeno je od 17. lipnja do 17. srpnja 2022. U anketama je sudjelovalo 26 468 građana EU-a iz 27 država članica.

Inflacija, rast cijena i životnih troškova najviše zabrinjavaju


Na upit koja su dva najvažnija pitanja s kojima se suočava EU i njihova zemlja, građani EU-a na prvo mjesto stavljaju rast cijena, inflacije i troškova života. Taj problem na razini EU-a istaknulo je 54%, a u Hrvatskoj više od 65%. 


Drugi problem koji najviše zabrinjava građane je opskrba energijom. Hrvatska je tu ispod europskog prosjeka, taj problem zabrinjava 14% ispitanika, a na razini EU-a njih 22%. 


Na trećem mjestu za hrvatske građane je gospodarska situacija, dok je to na razini cijele Unije međunarodna situacija.


Povjerenje u EU pokazuje 49% ispitanih, dok je u Hrvatskoj taj postotak malo niži i iznosi 42%.


Samo 20 posto anketiranih u Hrvatskoj ima povjerenje u Vladu, u EU27 njih 34 posto ima povjerenje u svoje nacionalne vlade. 


U odnosu na zimski Eurobarometar, broj onih koji nisu skloni imati povjerenje u Vladu u Hrvatskoj porastao je za 4 posto, a broj onih koji su skloni imati povjerenje pao je za 6 posto.


Samo 20 posto anketiranih u Hrvatskoj smatra da je ekonomska situacija dobra, a njih 79 posto da je loša. 


U EU-u su malo optimističniji, 34 posto ih smatra gospodarsku situaciju u svojoj zemlji dobrom, a 64 posto lošom.


Potpora monetarnoj uniji i euru 


Život u Europskoj uniji pozitivnim ocjenjuje 47 posto anketiranih na razini cijele Unije, a u Hrvatskoj tako misli 41 posto anketiranih. 


Za ekonomsku i monetarnu uniju s jedinstvenom valutom eurom izjasnilo se 72 posto anketiranih u EU27, a u Hrvatskoj 52 posto. 


U odnosu na zimski Eurobarometar, na razini EU-a potpora euru porasla je za 3%, a broj onih koji su protiv smanjio se za 2%. U Hrvatskoj je potpora euru ostala na istoj razini, 52%, ali se u odnosu na zimski Eurobarometar za 4% smanjio broj onih koji su protiv - s 44 na 40 posto.

Građani Hrvatske nezadovoljni mjerama u borbi protiv COVID-a 


Više od polovine građana, u EU 57%, a u Hrvatskoj 60% zadovoljno je europskim odgovorom na rusku invaziju na Ukrajinu.


Što se tiče odgovora na pandemiju bolesti COVID-19, u Hrvatskoj je više nezadovoljnih od zadovoljnih mjerama koje je poduzela Vlada. Zadovoljnih je 45 posto, a nezadovoljnih 52 posto. 


Na razini EU-a više je zadovoljnih nego nezadovoljnih građana mjerama njihovih vlada - 56 prema 43 posto.


Što se tiče odgovora EU-a na pandemiju i u Hrvatskoj i EU27 više od polovine je zadovoljnih. U EU 56 posto, a u Hrvatskoj 52 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!