Potrošnja plina u Europskoj uniji pala za 19,3 posto

21.02.2023.

21:42

Autor: HRT/D.M./Hina

Opskrba plinom

Opskrba plinom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europske zemlje smanjile su potrošnju plina u razdoblju od kolovoza do siječnja zbog manje potrošnje kućanstava uslijed neuobičajeno toplog vremena, visokih troškova za industriju koje su prouzročile manju proizvodnju i vladinih mjera.

Ukupna potrošnja plina u Europskoj uniji pala je za 19,3 posto u razdoblju od kolovoza prošle godine do siječnja u usporedbi s petogodišnjim prosjekom u istom razdoblju, objavio je u utorak Eurostat.

Rusija, prethodno glavni dobavljač, drastično je smanjila isporuke plina europskim zemljama u mjesecima nakon invazije na Ukrajinu. To je prouzročilo rekordno visoke cijene plina u Europi.

Padaju cijene


Manja potrošnja plina pomogla je zemljama EU-a, a zalihe su pred kraj zime neuobičajeno pune. Cijene europskog plina padaju od prosinca, ali su svejedno više nego prethodnih godina.

Čini se da će zemlje EU-a uspjeti ostvariti svoj cilj dobrovoljnog smanjenja potražnje za plinom za 15 posto u razdoblju od kolovoza do ožujka, što je jedna od brojnih izvanrednih mjera koje su Bruxelles i vlade članica EU-a uvodile kako bi sačuvale plin i zamijenile Rusiju alternativnim dobavljačima.

I vrijeme je faktor


Analitičari kažu da se još uvijek ne može konkretno reći što je dovelo do smanjene potražnje u određenim sektorima, ali topliji zimski mjeseci i smanjenje industrijske proizvodnje zbog visokih cijena jedni su od uzroka. Vrijeme je definitivno odigralo veliku ulogu, rekao je Jacob Mandel iz Aurora Energy Researcha.

Potražnja u EU-u pala je za više od 22 posto u listopadu, studenom i siječnju, prema Eurostatu. Prosinac, koji je imao više dana s niskom temperaturom, bilježi manji pad od 13 posto.

U Finskoj potrošnja pala za 57 posto


Odvojena analiza think-thanka Bruegel pokazuje da je potrošnja u Njemačkoj, koja je najveći europski potrošač plina, pala za više od 27 posto u industrijskom sektoru u siječnju, u kućanstvima za 25 posto, a za 12 posto u energetskom sektoru. Ti su postoci razlika u odnosu na siječanj u razdoblju od 2019. do 2021.

Pad potrošnje nejednako je raspoređen među državama članicama. U Finskoj je tako potrošnja plina pala za 57 posto, a u Španjolskoj za 14 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!