12:56 / 29.09.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Potvrđena smrt mlade Slovenke, Johnson & Johnson upitan

Johnson&Johnson

Johnson&Johnson

Foto: Dado Ruvic / Reuters

Slovenska vlada otkupit će od Mađarske veliku količinu cjepiva proizvođača Johnson&Johnson. Ipak, neki smatraju da bi njegovu primjenu trebalo obustaviti dok se ne rasvijetli slučaj 20-godišnjakinje koja je umrla dva tjedna nakon cijepljenja.


Kako je u utorak pozivajući se na neslužbene izvore u ljubljanskom UKC-u objavila Slovenska televizija, ona je umrla od posljedica moždanog udara, što su u toj ustanovi najprije demantirali, potvrđujući da je u kritičnom stanju, ali su u srijedu objavili da je umrla u jutarnjim satima.

- Nažalost, mogu potvrditi da je borba za njezin život neuspješno završila, rekao je u izjavi za novinare Igor Rigler, šef službe za urgentnu neurologiju u Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) Ljubljana, dodavši kako se još ne može točno reći je li to povezano s cijepljenjem.

O tome će nakon ispitivanja slučaja stručno mišljenje donijeti posebno povjerenstvo ministarstva zdravstva. To je povjerenstvo prije nekoliko mjeseci potvrdilo da je smrt mlađe žene, supruge slovenskog diplomata koju je u svibnju cijepila slovenska medicinska ekipa cjepivom Johnson&Johnson, bila povezana s cijepljenjem, nakon čega je dobila trombozu, a na kraju i moždani udar koji je izazvao smrt.

Prema istraživanjima, teške posljedice nakon cijepljenja vektorskim cjepivima su rijetke, možda jedan slučaj na 100.000 cijepljenja, prenose slovenski mediji.

Cjepivom Johnson&Johnson, koje se aplicira u samo jednoj dozi, u Sloveniji se do sada zaštitilo oko 120.000 ljudi, najviše nakon Pfizer-BioNTecha i AstraZenece. Posebno se tražilo posljednjih tjedana kod onih koji odlaze na turistička putovanja jer se ne mora čekati na drugu dozu i kod onih koji za rad i aktivnosti trebaju obvezno cijepljenje ili COVID potvrdu.

Reagirajući na tragičnu smrt mlade žene nakon cijepljenja, vodeća infektologinja Bojana Beović izjavila je za medije kako smatra da bi s primjenom tog cjepiva trebalo privremeno prekinuti, ali da je to njezino osobno stajalište.

- Ovakvi se tragični slučajevi pojavljuju jednom na milijun cijepljenih i nešto takvo nismo očekivali, za to nije bilo nikakvog ozbiljnog upozorenja. No ovaj je događaj tako tragičan da osobno smatram kako ne bismo više trebali riskirati i koristiti se tim cjepivom, iako je drukčije stajalište Europske agencije za lijekove (EMA) i niza zemalja koje upotrebljavaju to cjepivo. Ja sam za privremenu obustavu primjene dok se ova situacija ne analizira, rekla je Beović. 

To, međutim, dovodi u pitanje odluku slovenske vlade, koja je u utorak potvrdila da se pregovara o kupnji 100.000 doza cjepiva Johnson&Johnson od Mađarske, koja ima višak na zalihama, dok je u Sloveniji zbog velike potražnje posljednjih tjedana dolazilo do njegove povremene nestašice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!