Povjerenica EK za zdravlje: Ljeti se pripremajte za pandemijski val

18.07.2022.

21:04

Autor: M.M./Hina/HRT

Povjerenica EK za zdravlje: Ljeti se pripremajte za pandemijski val

Povjerenica EK za zdravlje: Ljeti se pripremajte za pandemijski val

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Povjerenica Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides pozvala je 27 članica Unije u ponedjeljak da iskoriste ljeto kako bi se pripremile za novi val infekcija koronavirusom na jesen i zimi.

- Imajući u vidu moguće pogoršanje epidemiološkog stanja, ključno je održati budnost, rekla je Kyriakides. Ljetni mjeseci moraju se iskoristiti da se poduzmu potrebne akcije u javnom zdravstvu za iduću fazu pandemije u jesen i na zimu, dodala je.

Ljudi u Europi uživaju u ljetu bez ograničenja koja su bila na snazi prethodne dvije godine, no napori da se suzbije pandemija moraju se nastaviti, rekla je.

Kyriakides je pozvala na pojačane napore u primjeni prvih doza te dopunskih cjepiva (tzv. boostera), zatim na pripremu buduće kampanje cijepljenja protiv varijanata inačice omikron te na praćenje i testiranje tijekom cijele godine.

Zdravstvene vlasti trebale bi sve imati spremno za siguran povratak na posao i u školu nakon ljetnih praznika, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!