11:01 / 02.04.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Povjerenica Gabriel: Hrvatska može imati lidersku poziciju u regiji

-

-

Foto: - / -

Kakva je digitalna budućnost Europe? Kako se boriti protiv lažnih vijesti i zaštititi osobne podatke? Može li primjena 5G tehnologije Europu učiniti komunikacijskim liderom?
Kakva je digitalna budućnost Europe? Kako se boriti protiv lažnih vijesti i zaštititi osobne podatke? Može li primjena 5G tehnologije Europu učiniti komunikacijskim liderom? Odgovor na ta pitanja potražili smo od povjerenice Europske komisije za digitalno gospodarstvo i društvo Mariye Gabriel.

Lažne vijesti gorući su problem u Vašem resoru. Google im je objavio rat, Francuska također. Google će uložiti 300 mil. dolara za borbu, Francuska traži obveznu suradnju, Bruxelles je zasad malo umjereniji – govori o dobroj volji i samoregulaciji. Hoće li to biti dovoljno kako bi se riješio problem koji je zapravo prijetnja demokratskom društvu?


Najprije moramo pričekati 25. travnja, kada će EK prvi put objaviti svoje mišljenje o lažnim vijestima i dezinformiranju putem interneta. Želim istaknuti nekoliko podataka – 83% Europljana smatra da su lažne vijesti i on line dezinformacije prijetnja demokraciji. Istodobno, 97% njih susrelo se s tim fenomenom.

Lažne vijesti ne poznaju granice, ne zaustavljaju se na granici određenih država, naprotiv. Zbog toga trebamo zajednički plan djelovanja. Time lažne vijesti neće nestati, ali bit će ih manje, mogu se prorijediti, učiniti manje vidljivima tako da kvalitetni sadržaji izađu ispred njih. Tako da bi se mogao identificirati prvi izvor informacije, da bude transparentno, da se zna tko je vlasnik određene informacije.

U svibnju na snagu stupa Uredba o zaštiti osobnih podataka. Hoće li ona biti dovoljno stroga i konkretna kako bi se spriječila zloporaba. Nije li bitka s novim tehnologijama unaprijed izgubljena – danas svaka aplikacija traži naše osobne podatke.

Upravo to pokušavamo promijeniti. Mi kao EU imamo hrabrosti postaviti se kao lider i reći da nama zaštita osobnih podataka predstavlja vrijednost, nije to neka roba. 25. svibnja na snagu stupa ta Uredba i očekujem da će se primjenjivati u svim državama članicama EU. Dali smo im na raspolaganje različite instrumente, mogu se educirati i to je posebno važno za male i srednje poduzetnike.

Veliko zanimanje vlada za Inicijativu za europsku superračunalsku infrastrukturu. Hrvatska je također pristupila Inicijativi. Što ćemo konkretno dobiti u svakodnevnom životu ako imamo superračunalo u Europi i hoćemo li ponovno biti među prvih 10 na top ljestvici? Najprije čestitke Hrvatskoj. Čim se priključila ovoj inicijativi, Hrvatska je jasno poručila da može imati lidersku poziciju u regiji, da može dati još veći doprinos zajedničkom europskom zadatku. Superračunalo ima konkretnu primjenu – u personaliziranoj medicini, klimatskim promjenama, daje veću sigurnost, mnogo više znanja o svemu što se oko nas događa, i to je izrazito važno.

Samo prije nekoliko dana pokrenuli smo projekt Wi fi for you – besplatan internet na javnim mjestima. Ovom prigodom pozivam hrvatske općine da budu aktivne jer radimo na principu – tko prvi, njegova djevojka. U samo nekoliko dana zabilježili smo tisuće prijava.

U Hrvatskoj se već govori o 5G tehnologiji. Prošli tjedan tvrtka Ericsson Nikola Tesla predstavila je svoj najnoviji projekt u kojem je riječ upravo o primjeni 5G tehnologije. Može li primjena 5G tehnologije Europu učiniti komunikacijskim liderom?

U svakom slučaju 5G daje velike šanse Europi da ponovno postane lider i po meni vrlo je važno da ne ponovimo pogreške koje smo učinili s 4G tehnologijom.
Svima je jasno da se 5G ili, drugim riječima, takva gigabajt zajednica može dogoditi samo ako imamo dovoljno investicija. Oni koji investiraju traže jasna pravila i pravnu sigurnost. Idućih nekoliko mjeseci za mene su ključni jer sudjelujem u pregovorima sa svakim parlamentom pojedinačno kako bismo osigurali takvu sigurnost. Trebamo zaista mnogo investicija.

Podaci su poražavajući – 80 mil. Europljana nikad se nije koristilo internetom. 37% radne snage ima osnovna digitalna znanja, a istraživanja pokazuju da će se u 2020. digitalna znanja tražiti za više od 90% radnih mjesta.

U lipnju počinjemo projekt Digital opportunity – Digitalna mogućnost. Osigurat ćemo da 5-6 tisuća studenata odradi petomjesečnu plaćenu praksu na novim tehnologijama. Očekujem da će i hrvatski studenti u tome biti aktivni!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!