Povjerenik EU-a Lenarčič u epicentru turskog potresa

09.02.2023.

14:55

Autor: Hina/HRT

Posljedice potresa u Gaziantepu

Posljedice potresa u Gaziantepu

Foto: DILARA SENKAYA / Reuters

Europski povjerenik za upravljanje krizama Janez Lenarčič stigao je u četvrtak u turski grad Gaziantep, gdje će se sastati s potpredsjednikom turskog Ureda za upravljanje prirodnim katastrofama i humanitarnim organizacijama iz Sirije.

Zajedno s Timom civilne zaštite EU-a i Uredom EU-a za humanitarnu pomoć obići će područje pogođeno potresom i upoznati se s tijekom spasilačke akcije, prenijela je agencija STA.

- Upravo sam stigao u Gaziantep. Kolege iz civilne zaštite informiraju me o stanju u pogođenim područjima, gdje EU pomaže u spašavanju života s našim najvećim mehanizmom potrage i spašavanja dosad, napisao je Lenarčič na Twitteru.

EU je Turskoj dodijelila 500 privremenih smještajnih jedinica, 2000 šatora i 10.500 kreveta u okviru europskog mehanizma. Svaki šator može primiti četiri osobe, dok privremene smještajne jedinice mogu primiti do pet osoba i namijenjene su za hitno utočište na duže vremensko razdoblje.

Financijska vrijednost pomoći Turskoj u okviru mehanizma EU iznosi gotovo pet milijuna eura, objavila je u četvrtak Europska komisija.

Osim toga, još 21 članica EU-a, te Albanija, Crna Gora i Srbija, pružile su pomoć Turskoj kroz Europski mehanizam civilne zaštite. Ukupno su osigurali 38 spasilačkih i medicinskih timova, a na najugroženija područja uputili su više od 1650 spasilaca i 104 potražna psa.

Koordinacija EU-a za Siriju


Nakon što je i Sirija zatražila pomoć putem EU mehanizma civilne zaštite, u tijeku je koordinacija unutar EU kako bi se što brže pružila hitna pomoć sirijskom stanovništvu. Italija i Rumunjska ponudile su šatore, vreće za spavanje, madrace, krevete, hranu i odjeću.

Svjetski program za hranu danas je također zatražio pomoć ugroženom stanovništvu Sirije kroz spomenuti mehanizam.

EU je do sada osigurala 3,5 milijuna eura pomoći Siriji, što uključuje financijska sredstva za skloništa, vodu, sanitarne usluge, zdravstvo te traganje i spašavanje nakon potresa. Unija i njezine članice najveći su donatori humanitarne pomoći Siriji, kojoj su od 2011. osigurali više od 27 milijardi eura.

Po posljednjim podacima, više od 17.500 ljudi poginulo je u potresima koji su u ponedjeljak pogodili jugoistočni dio Turske i sjeverozapadni dio Sirije. Time je ukupan broj poginulih premašio broj stradalih nakon potresa 1999. u turskoj regiji Duzce, koji se smatra jednim od najgorih u posljednjih nekoliko desetljeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!