21:55 / 20.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Europljani cijepljeni AstraZenecom bi trebali moći ući u SAD

Europljani cijepljeni AstraZenecom bi trebali moći ući u SAD

Europljani cijepljeni AstraZenecom bi trebali moći ući u SAD

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europljani cijepljeni cjepivom AstraZenece trebali bi moći ući u SAD bez obzira na to što Američka agencija za lijekove (FDA) ne priznaje to cjepivo, rekao je u ponedjeljak europski povjerenik Thierry Breton nakon sastanka u Washingtonu.

Bijela kuća najavila je nešto ranije ukidanje ograničenja putovanja "početkom studenoga" za sve osobe iz inozemstva pod uvjetom da su u potpunosti cijepljene protiv covida-19.


- To se odnosi na sve ljude cijepljene cjepivima koje priznaje FDA, američka Agencija za lijekove, objasnio je Breton, zadužen za koordinaciju opskrbe Europske unije cjepivima protiv covida koji je razgovarao s koordinatorom za borbu protiv pandemije Bijele kuće Jeffom Zientisom


- Rekao mi je da će za ostala cjepiva, posebice za AstraZenecu, odlučiti njihova zdravstvena agencija, ali djelovao je pozitivno i optimistično, dodao je. 


- Iz razgovora sam shvatio da na temelju raspoloživih podataka o cjepivima koje priznaju europske zdravstvene vlasti, nije bio zabrinut, objasnio je Breton.


Washington ukida ograničenje koja se od ožujka 2020. odnose na putnike iz Europske unije, Velike Britanije i Kine, a kasnije će se primjenjivati i na Indiju i Brazil.


Za sada Bijela kuća nije precizirala koja cjepiva će omogućiti ulazak na američko tlo.


Brojni Britanci i Europljani su primili cjepivo AstraZenece, koje Sjedinjene Države ne priznaju, a na njihovom su popisu cjepiva Pfizer/BioNTecha, Moderne i Johnson&Johnsona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!