17:58 / 09.06.2020.

Autor: V.K/Hina

Povjerenik Hogan razmatra mogućnost kandidiranja za šefa WTO-a

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: - / REUTERS

Povjerenik Europske komisije za trgovinu Phil Hogan potvrdio je da razmatra mogućnost kandidiranja za glavnog direktora Svjetske trgovinske organizacije
Povjerenik Europske komisije za trgovinu Phil Hogan potvrdio je da razmatra mogućnost kandidiranja za glavnog direktora Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

-
Razmatram mogućnost da budem kandidat za glavnog direktora WTO-a, rekao je Hogan na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara država članica EU-a zaduženih za vanjsku trgovinu.

Sadašnji glavni direktor WTO-a, Brazilac Roberto Azavedo najavio je da krajem kolovoza napušta tu dužnost, zbog obiteljskih razloga. Azevedo je na čelu WTO-a sedam godina, a ostavkom će mu drugi mandat biti skraćen za godinu dana.

Hogan je istaknuo da je Svjetskoj trgovinskoj organizaciji potrebna reforma kako bi bila učinkovitija i kako bi se mogla nositi s važnim trgovinskim pitanjima koja muče međunarodnu zajednicu nakon pandemije Covida-19.

Hogan je istaknuo da bi EU trebala imati jednog kandidata za mjesto glavnog tajnika WTO-a.

- Europska unija ima vrlo snažne multilateralne vjerodajnice i poznata je kao snaga koja pomaže WTO-u zaštititi multilataralni trgovinski sustav. Stoga je EU u legitimnoj poziciji da ponudi ponudi glavnog direktora, rekao je Hogan predlažući državama članicama da nakon konzultacija predlože jednog kandidata.

Britanac Peter Mandelson koji je prije Hogana bio europski povjerenik za trgovinu, istaknuo je svoju kandidaturu za glavnog direktora WTO-a prije nekoliko dana.

Kao mogući europski kandidati spominju se još i španjolska ministrica vanjskih poslova Arancha Gonzalez i nizozemska ministrica vanjske trgovine Sigrid Kaag, ali one još nisu istakknule kandidaturu.

Na izravno pitanje je li na sastanku ministara zaduženih za trgovinu dobio potporu za svoju kandidaturu, Hogan je rekao da mu je "drago zbog činjenice što je većina govorila u prilog jednog kandidata EU-a.

Ministri su u raspravi istaknuli kako je važno sačuvati WTO kao relevantni instrument za svijet nakon pandemije Covida-19.

Zauzeli su se za to da se proces imenovanja novog glavnog direktora brzo obavi kako bi mogao preuzeti dužnost 1. rujna. Također su istaknuli da novi glavni direktor mora biti snažni zagovornik multilateralizma, imati potrebna iskustva i sposobnost da promiče ambiciozni program WTO-a.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) je u ozbiljnoj krizi zbog napetosti između SAD-a i ostalih zemalja članica.

Od prosinca 2019. WTO ne može donositi konačne presude u trgovinskim sporovima jer je SAD blokirao imenovanje sudaca žalbenog tijela.

Kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa traži opsežne reforme WTO-a, ne precizirajući kako bi trebale izgledati i ne prihvaćajući kompromisne prijedloge koje je podržala većina od ukupno 164 članice WTO-a.

Dodatni je problem što su trgovinske napetosti između SAD-a i Kine i Europske unije otvorile pitanja o održivosti globalnih trgovinskih propisa koje WTO zastupa.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!