Požari bukte na istoku Njemačke, razmišlja se o nabavci aviona za gašenje

26.07.2022.

12:06

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

ilustracija

ilustracija

Foto: Annegret Hilse / REUTERS

Situacija sa šumskim požarima koji već nekoliko dana bukte u saveznim pokrajinama Brandenburg i Saska je još uvijek napeta, priopćile su vatrogasne službe.

- Požar se proširio na preko 800 hektara u okrugu Elbe-Elster i još uvijek nije pod kontrolom, priopćio je glasnogovornik ovog okruga. U gradu Falkenbergu jučer je evakuirano 600 osoba iz svojih domova kojima prijeti vatra.

Jutros je požar pokušalo lokalizirati preko 150 vatrogasaca a gašenje otežava jaki vjetar i ekstremno suho tlo. Veliki dijelovi istočne Njemačke, posebice savezna pokrajina Brandenburg, već su dulje vrijeme pogođeni nedostatkom padalina. U području pogođenom požarima nalazi se i veliki broj vjetrenjača za proizvodnju električne energije. U borbu protiv vatre bi se u utorak trebali priključiti i helikopteri Bundeswehra.

Osim u Brandenburgu sjeveroistočno od Leipziga i južno od Berlina, gori i u nacionalnom parku Saska Švicarska uz granicu s Češkom.

Njemačka, za razliku od susjednih zemalja, ne posjeduje zrakoplove za gašenje požara. Jedna od stranaka vladajuće koalicije, Liberalno-demokratska stranka (FDP) zbog sve češćih požara vegetacije koji zbog viših temperatura i suše posljednjih godina pogađaju Njemačku traži nabavku zrakoplova za gašenje požara.

- Sušna razdoblja kao ovo posljednjih tjedana s brojnim šumskim požarima su jasno pokazala da se Njemačka mora bolje pripremiti za borbu protiv požara, rekla je potpredsjednica zastupničkog kluba FDP-a u Bundestagu Carina Konrad.

Ministarstvo unutarnjih poslova je ukazalo na to da je zaštita od prirodnih katastrofa u nadležnosti saveznih pokrajina koje same moraju pokrenuti postupak nabavke potrebnog materijala u čemu ih savezna vlada može podržati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!