Pravobraniteljica traži objašnjenje EK o spornom financiranju poslovnih putovanja

06.03.2023.

14:59

Autor: Hina/HRT/R.S.

Europska pučka pravobraniteljica Emily O'Reilly

Europska pučka pravobraniteljica Emily O'Reilly

Foto: Yves Herman / Reuters

Europska pučka pravobraniteljica Emily O'Reilly zatražila je od Europske komisije da objasni zašto je Katar platio nekoliko poslovnih putovanja direktora njezine uprave za transport.

Glavni direktor uprave EK za mobilnost i transport (DG MOVE) Henrik Hololei letio je besplatno poslovnom klasom Qatar Airwaysa nekoliko puta u razdoblju od 2015. do 2021., izvijestio je prošli tjedan Politico. Informaciju je naknadno potvrdila i Europska komisija.

U pismu objavljenom u ponedjeljak europska pučka pravobraniteljica zatražila je od predsjednice EK Ursule von der Leyen informacije o takvim poslovnim putovanjima, upozorivši je na pojačanu osjetljivost javnost, nakon skandala s korupcijom u Europskom parlamentu.

Već sam u korespondenciji s Europskim parlamentom napomenula da su takvi skandali poklon onima koji bi željeli naštetiti EU ili narušiti njegov ugled, naglasila je O'Reilly.

Katar je financirao putovanja dužnosnika EK upravo u vrijeme pregovora s upravom EK o zračnom prometu, primijetila je europska pučka pravobraniteljica.

Komisija je priopćila da su putovanja odobrena zato što Hololei nije bio dio pregovaračkog tima pa nije utvrđen sukob interesa.

Javnost možda neće vidjeti tu razliku budući da u konačnici odgovornost za te pregovore snosi glavni direktor, uzvratila je O'Reilly.

Komisija je priopćila da preispituje svoje smjernice.

O'Reilly želi da EK do 3. lipnja odgovori na pitanja o transparentnosti, postupku odobrenja putovanja, a traži i informacije o svim putovanjima drugih dužnosnika EU-a, koja su financirana iz vanjskih izvora.

Belgijske vlasti pritvorile su dva zastupnika EP-a, a treći je zadržan u Italiji, zbog optužbe da su zajedno s drugim dužnosnicima povezanim s Europskim parlamentom primali novac i darove od Katara kako bi utjecali na donošenje određenih odluka. Katar je negirao bilo kakvu krivnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!