16:46 / 28.08.2020.

Autor: P.F./Hina

Predložene sankcije EU-a za Lukašenka, Turskoj vrijeme za dijalog

-

-

Foto: - / -

Grlić Radman sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Berlinu. Razgovarali su o situaciji u Bjelorusiji te odnosima EU-a s Turskom i Rusijom.
Ministri vanjskih poslova EU-a predložili su u Berlinu uvođenje sankcija bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku, ali i odlučili poslati pomoć toj zemlji u iznosu 53 milijuna eura, rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman. 

Grlić Radman sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Berlinu. Razgovarali su o situaciji u Bjelorusiji te odnosima EU-a s Turskom i Rusijom. 

Europski ministri osudili su "nasilje i represiju" u Bjelorusiji, kaže Grlić Radman. 

- Predložili smo Europskom vijeću sankcije koje bi trebale biti poruka da se jedino demokratskim snagama mogu dobiti izbori. EU je također odlučio poslati pomoć u iznosu od 53 milijuna eura prije svega za demokratske snage i jedan dio za borbu protiv covida-19, rekao je hrvatski ministar. 

Bjelorusiju potresaju nemiri od objave rezultata predsjedničkih izbora 9. kolovoza na kojima je Lukašenko osvojio 80 posto glasova, a koje oporba i prosvjednici smatraju namještenima.

Lukašenko je zaprijetio da će u slučaju uvođenja sankcija prerezati europske tranzitne putove preko njegove zemlje.

Grlić Radman je dodao da su europski ministri izrazili solidarnost kolegama iz Grčke i Cipra zbog novih napetosti s Turskom.

Napetosti između Turske i Grčke eskalirale su nakon što je Ankara ovaj mjesec poslala svoj istraživački brod Oruc Reis u sporne vode istočnog Sredozemlja, potez koji je Atena nazvala ilegalnim. 

Turska mornarica najavila je u četvrtak da će održati "vježbe gađanja" na rubu svojih teritorijalnih voda u sjeveroistočnom kutu Sredozemnog mora sljedeći utorak i srijedu. Ministar obrane Hulusi Akar rekao je da su bušotine "sekundarno povezane" i da se direktno ne tiču kontroverzne turske potrage za prirodnim plinom zbog čega su u sukobu s Grčkom i EU.

- Dali smo Turskoj prostora za diplomatski dijalog, imajući u vidu činjenicu da je Turska geopolitički snažna zemlja, naš partner, EU kandidat i članica NATO-a, ali u svakom slučaju, ilegalno istraživanje u istočnom Sredozemlju se ne može tolerirati, rekao je hrvatski ministar. 

Kada su u pitanju odnosi Unije s Rusijom, Grlić Radman je rekao da su ministri "izrazili nadu u transparentnost istrage" mogućeg trovanja Alekseja Navaljnog, kritičara Kremlja koji se nalazi u induciranoj komi u berlinskoj bolnici.

Njemačka bolnica objavila je da je prvi medicinski pregled Navaljnog ukazao na trovanje, dok ruski liječnici, koji su ga liječili u sibirskoj bolnici, tvrde suprotno. Rekli su da su mu spasili život, ali da nisu pronašli tragove otrova u njegovom tijelu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!