14:58 / 08.12.2019.

Autor: Borko Brunović/IMS/Dnevnik/HRT/S.M.

Predsjedanje EU-om: Kako teku pripreme

Foto: Philipp von Ditfurth/DPA/PIXSELL

Foto: Philipp von Ditfurth/DPA/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Gotovo 30 godina nakon što je izborila samostalnost Hrvatska će predsjedati najnaprednijom političko-ekonomskom zajednicom u povijesti.
Za manje od četiri tjedna Hrvatska preuzima predsjedanje Vijećem EU-a, koje traje pola godine. Do kraja lipnja 2019. kroz Hrvatsku će proći 25.000 delegata. Bit će održan 161 događaj i dva velika summita. Dvije trećine sastanaka održat će se u Zagrebu, a ostatak diljem države.

- Pripreme za predsjedanje Europskom Unijom
- Sastanak Vlade i čelnika klubova zastupnika EP-a 
- Sabor i Bundestag jačaju suradnju tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om

Početkom godine Nacionalna i sveučilišna knjižnica postaje središnje mjesto hrvatskog predsjedanja. Skele i dizalice pokazuju da su u tijeku završni radovi. Sve bi trebalo biti gotovo do Božića, a prvi veliki test spremnosti bit će početkom siječnja. Predsjedanje službeno počinje 9. siječnja kada Hrvatsku stiže nova Europska komisija. 

Hrvatska ima nekoliko prioriteta predsjedanja, a glavni je donošenje višegodišnjeg financijskog okvira odnosno sedmogodišnjeg europskog proračuna.

Izazov će biti i organizacija dvaju sastanaka na vrhu. Summit EU - zapadni Balkan održat će se početkom svibnja. Bit će to gotovo dva desetljeća nakon Zagrebačkog summita, na kojem su vrata Europe otvorena Hrvatskoj. Ovoga puta će Hrvatska imati priliku "odškrinuti vrata EU" Albaniji i Sjevenoj Makedoniji. Predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić najavljuje velike pripreme kako bi došlo do iskoraka i kako bi se postavio hodogram, tj. putokaz tim zemljama za sljedećih desetak godina.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!