07:18 / 21.02.2022.

Autor: Hina/HRT

Predsjednica EK: U slučaju invazije Rusija bez pristupa financijskim tržištima

Foto: Johanna Geron/REUTERS

Foto: Johanna Geron/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen otkrila je u nedjelju neke pojedinosti o sankcijama s kojima bi se Moskva suočila ako napadne Ukrajinu rekavši da će Rusija u tom slučaju biti odsječena od međunarodnih financijskih tržišta. 

- Rusija bi u načelu bila odsječena od međunarodnih financijskih tržišta, rekla je Von der Leyen za javnu televiziju ARD.

- Sankcije bi bile uvedene na "svu robu koju proizvodimo a koju Rusija hitno treba da bi modernizirala i diverzificirala svoje gospodarstvo, gdje smo globalno dominantni i za koju nemaju zamjenu, rekla je.

Von der Leyen kaže kako bi sankcije bile uvedene ako dođe do invazije Rusije na Ukrajinu odbacivši time pozive ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog na uvođenje hitnih sankcija protiv Rusije.

- Uvođenje sankcija imalo bi goleme posljedice i Rusiji moramo dati priliku da se vrati diplomaciji i pregovaračkom stolu.. Prozor je još uvijek otvoren, izjavila je Von der Leyen.

Rusija, koja je razmjestila oko 150.000 vojnika na sjevernoj i istočnoj granici prema Ukrajini, traži jamstvo da Ukrajini nikada neće biti dopušteno da se pridruži NATO savezu, što ruski predsjednik Vladimir Putin ocjenjuje ključnim za dugoročnu sigurnost Rusije.

Von der Leyen je istaknula i kako je je slabost Rusije u njezinu oslanjanju na izvoz fosilnih goriva.

- To čini dvije trećine njezinog izvoza te polovica ruskog proračuna dolazi od njih. Rusija se treba modernizirati, a ako bi se uvele daljnje sankcije to više ne bi bilo moguće, smatra predsjednica EK.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!