18:02 / 31.03.2020.

Autor: M.Š./Hina

Predsjednica EK upozorava na pogubnost dezinformacija o koronavirusu

Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Foto: - / REUTERS

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen upozorila je u utorak na pogubnost dezinformacija o koronavirusu, koje su opasne za život.
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen upozorila je u utorak na pogubnost dezinformacija o koronavirusu, koje su opasne za život.

- Dezinformacije nas mogu stajati života, poručila je Ursula von der Leyen u videoporuci.

Ističe da internetom i društvenim mrežama kruže dezinformacije, poput onih da češnjak ili vitamin C pomažu u liječenju bolesti COVID-19 ili da koronavirus napada samo starije ljude.

- Svi smo vidjeli takve lažne tvrdnje na internetu i društvenim mrežama. Sve je veći broj lažnih vijesti o epidemiji izazvanoj koronavirusom, posebice na internetu, upozorava predsjednica Komisije.

Dodaje da Komisija surađuje s internetskim platformama i potiče ih da pojačaju borbu protiv dezinformacija.

Međutim, djelovanje tih platformi nije dovoljno i Komisija od njih očekuje da dopuste dijeljenje podataka s onima koji provjeravaju točnost informacija kako bi mogli učinkovito pobijati glasine.

Von der Leyen poručila je građanima da vjeruju zdravstvenim vlastima, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i vjerodostojnim medijima koji imaju ugled da istinito izvještavaju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!