07:46 / 01.04.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Metsola u Kijevu: EP će podržati ukrajinsku kandidatutu za članstvo u EU-u

Roberta Metsola u Kijevu, obratila se ukrajinskom parlamentu

Roberta Metsola u Kijevu, obratila se ukrajinskom parlamentu

Foto: Ukrajinski parlament / Twitter, @ua_parliament

Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta, stigla je u Kijev i obratila se zastupnicima ukrajinskog parlamenta. POručila je da će EP podržati ukrajinske napore za početak procesa pridruživanja EU-u. Prva je to dužnosnica neke europske institucije koja je stigla u glavni grad Ukrajine otkad je počela ruska invazija. Prije nje, Kijev su posjetili 15. ožujka premijeri Poljske, Češke i Slovenije kako bi pokazali solidarnost s Ukrajinom.- Dragi ukrajinski prijatelji, uskoro ćemo vam pomoći da obnovite svoje gradove i mjesta. Nastavit ćemo se brinuti o vašim obiteljima koje su bile prisiljene pobjeći, sve dok se ne budu mogle sigurno vratiti, poručila je Roberta Metsola na konferenciji za novinare s predsjednikom ukrajinske Vrhovne rade Ruslanom Stefančukom.

Predsjednica Europskog parlamenta rekla je da će ta institucija podržati ukrajinske napore za početak procesa pridruživanja Europskoj uniji.

"Molim vas, vjerujte mi kad kažem da Europski parlament, Europska unija i europski građani stoje uz Ukrajinu. Zato sam danas ovdje, zato što smo uz vas", rekla je po dolasku u glavni grad Kijev.

Maltežanka Metsola obećala je tri stvari Ukrajini

- Kao prvo, zločinačka invazija (predsjednika Vladimira) Putina na Ukrajinu dovodi Rusiju u izravnu konfrontaciju s Europom, međunarodnom zajednicom i svjetskim poretkom utemeljenim na pravilima. To nije nešto što ćemo mu dopuštati da čini bez otpora.

- Drugo, Europska unija prepoznaje vaše europske ambicije i vašu težnju da budete zemlja kandidatkinja za članstvo. I možete računati na punu potporu Europskog parlamenta u postizanju tog cilja, dodala je.

- Treće, pomoći ćemo vam da obnovite svoje gradove i svoja mjesta kad završi ovaj ilegalni, ničim izazvan i nepotrebni rat. Već smo pružili financijsku, vojnu i humanitarnu pomoć. To će se nastaviti i povećavat će se, rekla je.

Stefančuk je rekao da je s Metsolom razgovarao o daljnjim međunarodnim sankcijama Rusiji, humanitarnoj i vojnoj pomoći Ukrajini te procedurama za pridruživanje EU-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!