08:45 / 13.01.2018.

Autor: HRT

Predsjednica na Pahorovu ručku: Važno je sastajati se i poticati dijalog

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

Svečani ručak u Brdu kod Kranja bile je neformalna i prijateljska prigoda da slovenski predsjednik i hrvatska predsjednica pokušaju barem malo približiti stajališta o arbitražnoj odluci.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila je na svečanom ručku koji je na Brdu kod Kranja, prigodom početka svojeg novog mandata, priredio slovenski predsjednik Borut Pahor za šefove susjednih država - Italije, Austrije, Mađarske i Hrvatske. 

Doznajemo da su mađarski i austrijski predsjednik sinoć otkazali najavljeni dolazak. Mađarski nije došao zbog obveza u Budimpešti, a austrijski zbog teške bolesti člana obitelji. Dakle, na ručku je, uz našu predsjednicu i slovenskog domaćina, bio još samo talijanski predsjednik Sergio Matarela.

Nisam dvojila trebam li doći u Sloveniju. Naš je odnos mnogo više od nekoliko otvorenih pitanja koje treba riješiti, izjavila je na početku predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Na početku ručka održani su prigodni govori i zdravice. Željela bih Vam zahvaliti na gostoprimstvu i organizaciji ovog ručka. Zaželjela bih Vam puno uspjeha u nastavljanju obnašanja Vaše predsjedničke dužnosti i veselim se našoj daljnjoj suradnji, kako bilateralnoj tako i onoj u vođenju Procesa Brdo-Brijuni koji je od iznimnog značaja za naše jugoistočno susjedstvo. U ovom trenutku, kada prijepor o rješavanju graničnog pitanja između naših dviju država dominira naslovnicima novina, smatram da je posebno važno sastajati se, nastavljati i poticati dijalog. Iako sam imala niz upita hoću li u ovom trenutku ići u Sloveniju, o tome uopće nisam dvojila, rekla je, među ostalim, predsjednica.


Predsjednica s Pahorom razgovarala i o graničnom pitanju

Hrvatska je predsjednica izjavila da vrlo dobre sveukupne odnose dviju prijateljskih država, članica Europske unije i saveznica u NATO savezu, ne trebaju zasjeniti pojedina otvorena pitanja koja je moguće riješiti dijalogom i uz međusobno poštovanje.

Kako se saznaje iz krugova bliskih predsjednici, ona i predsjednik Pahor složili su se da dijalog dviju stranaka oko neriješenog graničnog prijepora treba nastaviti iako su pozicije različite, u čemu za sada nema pomaka, jer Slovenija ustrajava na provedbi arbitražne odluke, dok je Hrvatska ponudila novi okvir za razgovore kako bi se to pitanje riješilo.

Isto tako, doznaje se da je predsjednica prijedloge, odnosno pravni okvir koji se nudi za pregovore Sloveniji ocijenila vrlo dobrim polazištem, iako Slovenija prema signalima koje upućuje očekuje posredovanje Europske komisije i njezin jači angažman kako bi se pitanje provedbe arbitražnog rješenja provelo u kraćem roku.

Pri tome je, kako se doznaje, hrvatska predsjednica kazala predsjedniku Pahoru da je posredovanje trećeg u hrvatskom-slovenskom sporu moguće ako se s time slože obje strane i ako za to postoji politička volja. Ona je kazala i da bi jednostrani potezi mogli dodatno zakomplicirati situaciju te da ih treba izbjegavati, a dijalog voditi "tihom diplomacijom".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!