22:10 / 28.02.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Predsjednici osam država EU-a traže hitne razgovore o članstvu Ukrajine

EU

EU

Foto: Yves Herman / REUTERS

Predsjednici zemalja EU-a iz srednje i istočne Europe pozvali su u ponedjeljak ostale članice Unije da Ukrajini odmah daju status zemlje kandidata za članstvo u EU-u i otvore pregovore o članstvu, po otvorenom pismu objavljenom u ponedjeljak.

- Mi, predsjednici država članica EU-a: Republike Bugarske, Češke, Republike Estonije, Republike Latvije, Republike Litve, Republike Poljske, Republike Slovačke i Republike Slovenije snažno vjerujemo da Ukrajina zaslužuje odmah dobiti perspektivu pristupanja EU-u, stoji u pismu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je rekao da je potpisao službeni zahtjev za prijem Ukrajine u EU.

Zelenskij je zatražio od Europske unije da dopusti da Ukrajina odmah postane članicom, po posebnoj proceduri, budući da se brani od invazije ruskih snaga.

Slovenski premijer Janez Janša izrazio je ranije u ponedjeljak na Twitteru punu potporu ubrzanoj proceduri prijema Ukrajine u članstvo u Europskoj uniji.

Odgovarajući na twitter poruku ukrajinskog premijera Denisa Šmihala, koji je kazao da Ukrajina aplicira za članstvo u EU po posebnoj proceduri i da je zahvalna svojim partnerima na potpori i brzim odlukama, Janša je napisao da Ukrajina u tome ima "našu punu podršku". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!