10:24 / 15.09.2021.

Autor: Dnevnik/HTV/V.G./HRT

Predsjednik Milanović na sastanku šefova država članica EU u Rimu

Predsjednik Zoran Milanović na sastanku Skupine Arraiolos

Predsjednik Zoran Milanović na sastanku Skupine Arraiolos

Foto: Dnevnik/HTV / HRT

Na poziv predsjednika Talijanske Republike Sergia Mattarelle, predsjednik Republike Zoran Milanović u Rimu sudjeluje na 16. neformalnom sastanku "Skupine Arraiolos" koja okuplja šefove 15 članica Europske unije. Sastanak u palači Quirinale prati HTV-ov novinar Danko Družijanić, koji se javio u podnevni Dnevnik. 

- U predsjedničkoj palači u Rimu u tijeku je prva radna sjednica predsjednika 15 država članica Europske unije, a raspravlja se o aktualnom trenutku u multilateralnom svijetu. Znamo da se on ubrzano mijenja, vidjeli smo događaje u srednjoj Aziji prije mjesec dana.  Naravno, raspravlja se i o doprinosu EU-a i utjecaju Europe u svjetlu njezine strateške autonomije, ali i o poziciji starog kontinenta u razdoblju nakon pandemije koja je, očito, ostavila velike tragove na odnosima u svijetu i izmjenit će svijet, rekao je Danko Družijanić za podnevni Dnevnik HTV-a.


Objasnio je kako je ovo format okupljanja rezerviran za predsjednike država iz parlamentarnih i nekih polupredsjedničkih političkih sustava u EU-u, dakle šefova država bez ili s vrlo ograničenim ovlastima. 


- Zato ovdje nema nikoga iz ustavnih monarhija u Europi, ali ni francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kazao je Družijanić.


Dodao je da će se druga radna sesija održati poslijepodne, nakon čega će slijediti izjave, o čemu će biti više riječi u idućim informativnim emisijama. 


U palači Quirinale okupili su se predsjednici Austrije, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Estonije, Irske, Latvije, Malte, Mađarske, Poljske, Portugala, Slovenije, Finske, Njemačke i domaćina - Talijanske Republike.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!