Predsjednik Milanović završio službeni posjet Njemačkoj

10.09.2020.

18:42

Autor: Gordan Žvanović/IMS/Dnevnik/M.Š./HRT

default error photo
Predsjednik Republike Zoran Milanović u službenom je posjetu Njemačkoj. U dvodnevni posjet stigao je na poziv predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera. Prvog dana posjeta susreo se s predstavnicima hrvatskih udruga.
Predsjednik Republike Zoran Milanović u službenom je posjetu Njemačkoj. U dvodnevni posjet stigao je na poziv predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera, s kojim će se sastati sutra. Razgovarat će i s predsjednikom parlamentaWolfgangom Schaubleom.

Prvog dana posjeta predsjednik Milanović susreo se s predstavnicima hrvatskih udruga.

- Profil naših iseljenika je drugačiji nego prije pedeset godina, raznovrsniji i šarolikiji. Danas imamo više ljudi koji su visoko obrazovani, rekao je Milanović nakon sastanka.

Istaknuo je da je s predstavnicima iseljeničkih udruga imao "zanimljiv i dinamičan razgovor" u kojemu se,  između ostalog, govorilo i o boljoj organizaciji nastave na hrvatskom jeziku u Njemačkoj.


- Bit će jedno desetak predstavnika udruga zbog ove korone situacije, a ja ću u ime Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke kao predsjednik prvo izvijestiti o položaju Hrvata, o situaciji Hrvata ovdje u Njemačkoj te i ciljeve Svjetskog kongresa u Njemačkoj kao što su integracija Hrvata u Njemačkoj te očuvanje kulturne baštine ovdje i mi ćemo zatražiti da nas predsjednik i dalje podržava, rekao je uoči sastanka predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke Franjo Akmadža.


Iz Berlina se javio naš reporter Gordan Žvanović.

- U tijeku je sastanak predsjednika Zorana Milanovića s predstavnicima hrvatskih udruga u Hrvatskom veleposlanstvu. U Njemačkoj prema podacima živi oko 430 tisuća Hrvata, a samo ovdje u Berlinu ih je oko 15 tisuća. Pričao sam s našim iseljenicima uoči sastanka, kažu kako će razgovarati o tome kako Hrvati žive u Njemačkoj te o djelovanju udruga. Pravi dio, najvažniji, u jutarnjim satima, jest sastanak s njemačkim kolegom Frankom Walterom Steinmeierom. Trebali bi razgovarati o bilateralnim odnosima, razgovarat će i o situaciji u hrvatskom susjedstvu te funkcioniranju EU-a u novonastaloj situaciju. Tijekom dana predsjednik Milanović trebao bi se sastati i s predsjednikom Njemačkog parlamenta, Wolfgangom Schaubleom.

Poseban naglasak tijekom posjeta Njemačkoj stavljen je na gospodarstvo pa će se Milanović sastati i s predsjednikom Njemačkog gospodarskog udruženja srednjih poduzetnika.

- Prisustvovat će potpisivanju izjave o suradnji između toga udruženja te Hrvatske udruge poslodavaca  te Kluba izvoznika, dodaje Žvanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!