Jandroković u rumunjskom parlamentu: Naše zemlje imale su sličan put

08.11.2022.

Zadnja izmjena 17:39

Autor: T.V./HRT

Jandroković u rumunjskom parlamentu: Hrvatska i Rumunjska imale su sličan put

Jandroković u rumunjskom parlamentu: Hrvatska i Rumunjska imale su sličan put

Foto: HTV / HRT

Čvrste veze Hrvatske i Rumunjske utemeljene na bilateralnoj suradnji i suradnji u okviru različitih međunarodnih organizacija potvrdili su u utorak predsjednik Hrvatskog sabora i rumunjski premijer koji je Gordana Jandrokovića primio u Bukureštu.

Na sastanku s premijerom Nicolaeom Ciucom Jandroković je rekao "kako Hrvatska i Rumunjska svoje partnerske i čvrste veze temelje na dugoročnoj bilateralnoj suradnji, kao i onoj u okviru Europske unije i NATO-a te različitih regionalnih organizacija", priopćio je Hrvatski sabor.

- Sugovornici su izrazili zadovoljstvo kontinuiranim porastom gospodarske razmjene, uz prostor za daljnje jačanje osobito u obrambenoj industriji, turizmu i prometu. Predsjednik Vlade Rumunjske Ciucă istaknuo je izvrsnu suradnju luka Vukovar i Constanza, kao jednog od oglednih primjera prometne valorizacije rijeke Dunav, dodaje se.

Razgovarali su i o podršci Ukrajini u obrani neovisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta kao i podršci proširenju Europske unije na zemlje jugoistočne Europe, Moldaviju i Ukrajinu, a Jandroković je posebno istaknuo potrebu učinkovitijeg angažmana EU u regiji, kao i potrebu rada na jačanju otpornosti država zapadnog Balkana spram ruskog utjecaja.

Jandroković u rumunjskom parlamentu

- Mnogo je sličnosti u nacionalnim i političkim putovima Hrvatske i Rumunjske. Podsjećamo da su obje zemlje doživjele tranziciju iz komunizma u demokraciju. Takva je tranzicija bila vrlo zahtjevna i podrazumijevala je višestruku prilagodbu - mentalnu, socijalnu, političku i ekonomsku, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora u obraćanju Zastupničkom domu rumunjskog parlamenta, nakon sastanka s Ion-Marcelom Ciolacuom, predsjednikom Zastupničkog doma.

Za zajedničke ciljeve - ulazak u NATO i EU - bili smo spremni uložiti dodatne napore. I to nas također povezuje, dodao je, podsjetivši da je Hrvatska na samitu NATO-a u Bukureštu 2008. dobila pozivnicu za članstvo u NATO-u.

- Danas je cilj obje zemlje pristupiti schengenu i OECD-u, a Jandroković je kazao kako se nada da će i Rumunjska s početkom 2023. biti primljena u schengen.

- Sa sigurnošću mogu reći da smo uspjeli izgraditi jedno iskreno, čvrsto i vjerujem dugovječno prijateljstvo, kazao je Jandroković. Naše zemlje očito imaju slične ideje o tome gdje pripadaju. Također i o tome gdje pripadaju naši susjedi, dodao je Jandroković, istaknuvši kako Hrvatska i Rumunjska žele da se zemlje zapadnog Balkana, Ukrajina i Moldavija pridruže Europskoj uniji.

Nakon sastanka s potpredsjednicom i vršiteljicom dužnosti rumunjskog Senata Alinom-Stefaniom Gorghiu kazao je novinarima kako su Hrvatska i Rumunjska prijateljske države bez otvorenih pitanja, dok postoji prostor za unaprjeđenje gospodarskih veza, pogotovo u pogledu energetike, vojne opreme i turizma više od 100 tisuća rumunjskih turista posjetilo je Hrvatsku ovoga ljeta.

Ruski agresor i Slobodan Milošević

Jandroković je u svom govoru podsjetio da se Hrvatska morala izboriti ratom za svoju neovisnost zbog čega ima poseban senzibilitet za patnje ukrajinskog naroda.

- Obrasci agresora podsjećaju Hrvate na iste okrutne obrasce koje je Slobodan Milošević koristio prije 30 godina: od informacijske manipulacije do vojne agresije, od izbjegličke krize do činjenja ratnih zločina, kazao je.

Pozdravio je multidimenzionalnu podršku Rumunjske Ukrajini od prilagođavanja željezničke mreže do humanitarne pomoći i prihvata ukrajinskih izbjeglica.

- Znamo što znači imati prijatelje u teškim vremenima. S pomoću prijatelja poput Hrvatske i Rumunjske, Ukrajina će zasigurno dobiti ovaj rat, zaključio je Jandroković.

Hrvatska manjina

Jandroković je podsjetio da u Rumunjskoj Hrvati žive od 14. stoljeća i da je riječ o jednoj od najstarijih manjinskih hrvatskih zajednica na svijetu.

- Oni su istinski pioniri interkulturnih kontakata i najdragocjenija poveznica između naših zemalja, kazao je, dodavši kako mu je drago da je jedan od parlamentaraca u Zastupničkom domu i predstavnik hrvatske zajednice Slobodan Ghera, predsjednik stranke Zajedništvo Hrvata u Rumunjskoj.

Jandroković će se u srijedu posjetiti Krašovane, hrvatsku zajednicu u mjestima Carasova (Karaševo), Clocotici (Klokotić) i Lupac (Lupak) u rumunjskom dijelu Banata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!