22:20 / 20.04.2018.

Autor: S.M./Hina

Predsjednik suda EU-a ne savjetuje Sloveniji tužbu protiv Hrvatske

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Lenaerts je kazao da bi bilo primjerenije da se spor riješi tako da obje države sporazumno pred sud EU-a iznesu slučaj.
Predsjednik suda Europske unije sa sjedištem u Luksemburgu Koen Lenaerts izrazio je sumnju u pravni put koji je izabrala Slovenija, nakon što je u pismu Europskoj komisiji najavila tužbu protiv Hrvatske vezano uz arbitražu.

U razgovoru koji je prenijela slovenska agencija STA, Lenaerts je kazao da mu je vrlo dobro poznat kontekst slučaja oko kojega se spore Slovenija i Hrvatska, te da je potkraj prošle godine posjetio vrhovne sudove obiju država u sklopu neformalnog oblika dijaloga.

Kazao je da bi bilo primjerenije da se taj prijepor riješi na drugi način tako da obje države sporazumno pred sud EU-a iznesu taj slučaj. Kako je pojasnio, radi se o postupku prema članku  273 Ugovora o funkcioniranju EU-a. Taj članak nudi mogućnost da članice pred sud EU-a iznesu međusobne sporove o predmetu koji se u strogom smislu ne tiče europskog prava, ali je za članice i za EU važan u širem kontekstu, rekao je Lenaerts, a prenosi STA.

Lenaerts je kao primjer za takav slučaj naveo prošle godine riješen spor između Austrije i Njemačke, u kojemu je Austrija Njemačkoj zamjerala da u praksi postupa protivno njihovu sporazumu o oporezivanju prihoda od kamata na dohodak ostvaren u Njemačkoj.

Ako se neki spor među članicama ne tiče konkretno prava EU, onda se sud EU-a o njemu ne može očitovati, osim ako se same članice u tom sporu ne dogovore da mu problem zajedno iznesu u okviru postupka iz 273. članka Ugovora o funkcioniranju EU-a, naveo je Lenaerts.

Lenaertsovu interpretaciju u slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova nisu htjeli komentirati. No, Slovenija je uvjerena da zbog hrvatskog odbijanja primjene arbitražne presude dolazi do slučajeva konkretnih povreda europskog prava, kažu u ministarstvu koje vodi Karl Erjavec.

Premijer Miro Cerar ponovio je svoj stav da RH krši europsko i međunarodno pravo jer odbija implementirati presudu međunarodnog suda. No, ako se Hrvatska odluči da će sudjelovati u postupku implementacije arbitražne presude ili ako zajedno s nama nađe način da do toga dođemo,  u tom ćemo se slučaju naravno i na našoj strani potruditi da dođe do rješenja jer je to naš zajednički interes. No, ako Hrvatska i dalje bude odbijala implementaciju, odlučni smo podnijeti i tužbu, bude li potrebno, kazao je Cerar.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!