Predsjednik Zoran Milanović u Sloveniji

15.05.2020.

11:15

Autor: IMS/Dnevnik u Podne/HRT

default error photo
Predsjednik Republike Zoran Milanović susreo se u Ptuju sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom. Prije toga položio je vijenac za žrtve u Teznom.
Predsjednik Zoran Milanović u Ptuju se sastao sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom. Dvojica predsjednika razgovarali su o aktualnim temama, s naglaskom na suzbijanje pandemije koronavirusa. U tom kontekstu dotaknuli su se i gospodarske suradnje dviju zemalja.

Detaljnije je bilo razgovora i o migrantskoj krizi u odnosu na koju je potreban jedan dogovorni pristup, kazao je u izjavi nakon sastanka Zoran Milanović.Slovenski predsjednik Borut Pahor između ostalog poručio je kako su Hrvatska i Slovenija susjedne i prijateljske zemlje koje moraju pomagati jedna drugoj i pokušavati probleme riješiti dogovorom.

Pahor je rekao da su obje države odlično upravljale problemima koji su se pojavili sa širenjem koronavirusa.

- To je objema državama pomoglo da odluče otvoriti granice i među prvim smo državama koje su to učinile, istaknuo je Pahor.

Milanović je rekao da je sad vrijeme takvo da se treba otvarati.

- Slovenija i Hrvatska su susjedi, to svi znamo. Slovenci imaju jako puno i tradicijski, a ako hoćete i interesno veza s Hrvatskom, puno je nekretnina, kuća, veza koje se ostvaruju već desetljećima. Prema tome, drago mi je da smo prve države u ovom dijelu Europe na neki način normalizirale komunikaciju, rekao je Milanović.Milanović je komentirao i mogući datum izbora nakon što je jučer objavljeno da će glasovanje o raspuštanju Sabora biti u ponedjeljak. Kaže da je premijera Plenkovića pitao ima li kakve preferencije.

- On je rekao da nema nikakve. Pitao sam ga mogu li to reći javno, on je rekao - možeš. Razgovarat ću još vjerojatno s predstavnikom ove druge velike grupacije i donijeti nekakvu odluku u onim uskim okvirima koje mi zakon ustvari ostavlja, rekao je Milanović.Milanović položio vijenac za poratne žrtve u Teznom

Uoči susreta s Pahorom, Milanović je položio je vijenac i zapalio svijeću za poratne žrtve Drugog svjetskog rata na groblju Dobrava kraj Maribora. Milanović je položio vijenac kod Spomen obilježja "Mrtvima spomen, živima opomena" za poratne žrtve ubijene prije 75 godina. Učinio je to već kao i premijer 2012. i 2015.Na groblju Dobrava pokopani su posmrtni ostaci žrtava iskopanih iz obližnje najveće masovne grobnice u Europi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!