14:54 / 25.02.2022.

Autor: Hina/HRT

Premijer: Italija se previše oslanja na uvoz plina iz Rusije

Mario Draghi

Mario Draghi

Foto: Remo Casilli / Reuters

Italija se mora manje oslanjati na uvoz plina iz Rusije, izjavio je u petak premijer Mario Draghi, najavivši pojačani uvoz ukapljenog plina iz SAD-a i upozorivši na smanjenu domaću proizvodnju.

- Događaji ovih dana pokazuju da smo bili nepromišljeni budući da u proteklim desetljećima nismo proširili naše izvore energije i dobavljače, rekao je Draghi u parlamentu.

Udio Rusije u talijanskom uvozu plina iznosi 45 posto dok se domaća proizvodnja smanjila, naglasio je talijanski premijer.

Italija planira povećati uvoz ukapljenog prirodnog plina iz SAD-a, rekao je Draghi, zahvalivši američkom predsjedniku Joeu Bidenu na pomoći.

Rim nastoji povećati i uvoz iz Azerbajdžana, Alžira, Tunisa i Libije, dodao je.

Talijanska energetska tvrtka Eni objavila je u prošlom tjednu da još ima rezervi prirodnog plina u matičnoj zemlji i da je spremna povećati proizvodnju bude li potrebno.

Draghi smatra da treba poboljšati skladišta plina i pozvao Europsku uniju da razvije zajedničke mehanizme skladištenja.

Upozorio je i da će možda morati ponovno otvoriti elektrane na ugljen kako bi se riješili kratkoročni problemi u opskrbi i ublažio utjecaj rasta cijena energije kućanstvima i poduzećima.

Vlada je prošlog tjedna odobrila šest milijardi eura pomoći potrošačima i tvrtkama koji se teško nose s visokim računima za energiju, u sklopu osam milijardi eura potpora gospodarstvu, podsjeća Reuters.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!