Premijer Latvije daje ostavku

14.08.2023.

14:56

Autor: Hina/HRT

Krisjanis Karins

Krisjanis Karins

Foto: Gints Ivuskans / Shutterstock

Latvijski premijer Krisjanis Karins objavio je u ponedjeljak da će vlada ovaj tjedan podnijeti kolektivnu ostavku zbog narušenih odnosa unutar njegove višestranačke vlade.

- U četvrtak ćemo ja i cijela vlada podnijeti ostavku predsjedniku, rekao je Karins na konferenciji za novinare.

On je u petak rekao kako se nada da će uspjeti rekonstruirati vladu nakon što su koalicijski partneri odbili njegov prijedlog promjena u kabinetu, prenijela je novinska agencija BNS.

Karinsova stranka u toj članici Europske unije od 1,9 milijuna stanovnika vladala je uz pomoć konzervativnog Nacionalnog saveza te Ujedinjene liste manjih stranaka čime je imala tanku parlamentarnu većinu.

Odnosi su se pogoršali unutar koalicije pošto nije uspjela dogovoriti zajedničkog kandidata za predsjedničke izbore u svibnju.

U petak Karins nije uspio privući druge stranke u svoju vladu.

Karinsova stranka desnog centra Novo jedinstvo trebala bi u srijedu izabrati kandidata za novog premijera, a potom mu predsjednik Edgars Rinkevics dati mandat za sastav nove vlade. Nova koalicija treba dobiti i povjerenje većine u parlamentu.

Idući izbori u Latviji najavljeni su za 2026.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!