07:23 / 28.09.2019.

Autor: T.V./P.F./HRT

Premijer o mogućoj slovenskoj blokadi: Uvijek se obije ou glavu onome tko to radi

-

-

Foto: - / -

Trodnevni posjet Briselu premijer Plenković završio je sastankom s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.
Premijer Andrej Plenković završio je trodnevni boravak u Bruxellesu  susretom s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom. Potvrđeno je da bi Europska komisija idućeg mjeseca trebala dati pozitivnu ocjenu o tome je li Hrvatska ispunila sve kriterije za ulazak u šengenski prostor. 

Na sastanku je premijer posebno otvorio temu sastanka Vijeća, šefova država i vlada krajem sljedećeg mjeseca, na kojem će biti dvije velike rasprave - na temu europskog proračuna u sljedećih 7 godina te brexita. Razgovarao je o temama vezanim uz pristupne pregovore za Sjevernu Makedoniju i Albaniju te o prioritetima i detaljima hrvatskog predsjedanja EU-om.

Hrvatski prioriteti za predsjedanje Vijećem EU-a dobro prihvaćeni

Premijer se u tri dana sastao sa svim budućim čelnicima europskih institucija te s onima koji napuštaju te dužnosti. Bilo je posebno važno otvoriti teme koje su prioriteti za Hrvatsku - hoćemo li dobiti zeleno svjetlo za ulazak u schengenski prostor. S budućom predsjednicom EK Ursulom von der Leyen je cilj razgovora bio senzibilizirati je za teme koje su važne za Hrvatsku, poput posebnog zakona o Vukovaru.

- Nama je cilj bio 2019. dobiti pozitivnu ocjenu EK da je Hrvatska ispunila kriterije. Nakon toga procedura ide u Vijeće. U ovom trenutku nitko sa sigurnošću ne može reći kada će se o tome odlučivati, rekao je Plenković.

Slovensko moguće otežavanje ulaska Hrvatske u šengenski prostor

Premijer Plenković oštro je komentirao mogućnost da nam ulazak u Schengen blokira i oteža Slovenija. Upozorio je da ne treba miješati bilateralna pitanja s europskim temama, da RH to ne radi i da isto očekuje i od Slovenije. Kazao je da je to antieuropski, da Vlada RH nikada nije komentirala posjete slovenskih političara Bruxellesu. Rekao je da Hrvatska ima načine i mehanizme da Slovenija ne može unedogled blokirati Hrvatsku.

- Hrvatska je sve kriterije ispunila, sve preporuke, povukla ogromna sredstva za jačanje kontrole vanjske granice, ojačali smo svoje sposobnosti u smislu hrvatske policije koja čuva granicu, jedina smo od država koja nije digla bodljikavu žicu niti izgradila zid, nego nastojimo s tehnologijom i angažmanom naše policije sprečavati ilegalne migracije. Za nas je politički bitno da to bude ostavština Junckerove komisije kada je riječ o Hrvatskoj i Schengenu. Nakon toga procedura ide u Vijeće, rekao je Plenković.

- Imamo mi načina da rješavamo bilateralna pitanja, dobrosusjedski, trezveno, razumno. Svako posezanje za nekakvim blokadama, zlorabljenjem teme koja nema veze s onim što je supstanca niije dobra i na kraju se uvijek obije o glavu onome tko to radi, rekao je Plenković.

Zeleno svjetlo za Schengen - Plenković: Imamo mehanizme, dovoljne

Hrvatska je u protekla tri dana u razgovorima s brojnim dužnosnicima EU-a predstavila svoje prioritete za predstojeće predsjedanje Vijećem EU-a i svi su jako dobro prihvaćeni, rekao je u Bruxellesu premijer Plenković.

Prioriteti hrvatskog predsjedanja: prvi dio koji se odnosi na gospodarski rast, unutarnje tržište, koheziju, klimatske promjene, drugi se odnosi na sve teme vezane za forum Azije i Europe, treći na unutarnju i vanjsku sigurnost te četvrti na jačanje globalne uloge EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!