12:11 / 04.11.2019.

Autor: HRT/Hina

Premijer s veleposlanicima o predsjedanju, odgovorio i Škori

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Premijer Plenković sudjelovao je na sastanku s hrvatskim veleposlanicima i stalnim predstavnicima u sklopu priprema za predsjedanje EU u prvoj polovini sljedeće godine.
Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku s hrvatskim veleposlanicima i stalnim predstavnicima u sklopu priprema za predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovini sljedeće godine. Još jednom su predstavljeni hrvatski prioriteti u tom razdoblju, a jedan od njih je europska perspektiva zapadnog Balkana. Premijer je odgovorio na kritiku potencijalnog predsjedničkog kandidata Miroslava Škore, koji smatra da zapadni Balkan ne bi trebao biti u fokusu, te da bi Hrvatska predsjedanje trebala iskoristiti za vlastite benefite.

Premijer je odgovorio na kritiku potencijalnog predsjedničkog kandidata Miroslava Škore, koji smatra da zapadni Balkan ne bi trebao biti u fokusu, te da bi Hrvatska predsjedanje trebala iskoristiti za vlastite benefite.

- Nije lako to sve prepoznati iz kuta nekoga tko je bio u diplomatskoj službi, ali je bio samo u Pečuhu pa se bavio kao i veleposlanik samo s pitanjima vezanima za Mađarsku. Mi to gledamo primjerice s interesa što Hrvatska može učiniti za Hrvate kao ravnopravan i konstitutivan narod u BiH. Što Hrvatska kroz takav summit može učiniti za prava Hrvata u Srbiji. Treba malo otvoriti horizonte optike pa onda davati komentare, ali nadoći će to, rekao je Plenković.

- Onaj tko se bavi Europskom unijom i procesima unutar nje, treba isto razumjeti da u trenutku kada država preuzima predsjedanje, onda ona ne može stavljati u fokus nekakve vlastite interese, partikularne interese, onda je ona u tom trenutku odgovorna za sve zemlje članice, rekao je Goran Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!