16:57 / 14.02.2018.

Autor: HRT

Preminuo princ Henrik, suprug danske kraljice Margarete II.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

Rođen kao Henri Marie Jean Andre de Laborde de Monpezat 11. lipnja 1934. u Talenceu u Francuskoj, grof je u lipnju 1967. oženio nasljednicu danskog prije-stolja Margaretu.
U 83. godini umro je princ Henrik, suprug danske kraljice Margarete II. Danska kraljevska palača izvijestila je da se princ, hospitaliziran od 28. siječnja zbog benignog tumora na lijevom plućnom krilu te plućne infekcije, vratio kući "da proživi zadnje trenutke". Bolovao je i od demencije.  

Rođen kao Henri Marie Jean Andre de Laborde de Monpezat 11. lipnja 1934. u Talenceu u Francuskoj, grof je u lipnju 1967. oženio nasljednicu danskog prijestolja Margaretu, okrunjenu u siječnju 1972. godine. U mirovinu je otišao u siječnju 2016. Nikada nije dobio titulu kralja u svojoj novoj domovini, čime je bio razočaran. Prošle je godine izjavio da odbija biti pokopan sa svojom suprugom.

Uoči njihova posjeta Hrvatskoj 2014. godine, s danskom kraljicom Margaretom II. i princem Henrikom u njihovoj rezidenciji u palači Fredensborg razgovarao je Dragan Nikolić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!