Preminuo Silvio Berlusconi

12.06.2023.

Zadnja izmjena 19:13

Autor: HRT/IMS/Hina

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi

Foto: Max Rossi / Reuters

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi preminuo je u bolnici u Milanu u 87. godini. Tri je puta vodio talijansku vladu, bio je senator i predsjednik desne stranke Naprijed, Italija. U svijet politke ušao je kao medijski tajkun, a karijera mu je bila obilježena skandalima i pravnim problemima vezanim uz postupke povezane s takozvanim bunga-bunga zabavama. Suočio se s 30-ak optužnica i kaznenih prijava, a iako mu je zbog porezne prijevare na 10 godina bilo zabranjeno obnašanje javnih dužnosti, prošle godine vratio se u gornji dom parlamenta.

video thumb

Rođeni Milanežanin karijeru je počeo prodajom usisivača i pjevanjem na kruzerima. Diplomirao je pravo, no skrenuo je u građevinske vode, a zatim se okrenuo medijima. Izgradio je najveće i najutjecajnije medijsko carstvo u Italiji - Mediaset.

"Politka nije moja strast, nego pokušaj da zaustavim dolazak ljevice na vlast", objasnio je Berlusconi svoj ulazak u politiku 1993. kada je osnovao stranku Naprijed, Italija. Godinu dana poslije postaje čelnik vlade koja koalira s postfašističkim Nacionalnim savezom i regionalnom Sjevernom ligom. Unutarnja trvenja i optužbe za korupciju dovest će do njezina pada. Na vlast će se vratiti još dva puta sve dok ga 2008. s mjesta premijera nije pomela globalna gospodarska kriza.

Ostat će zapamćen kao prvi čelnik talijanske vlade koji je mandat odradio do kraja.

U Senat je izabran 2022. kada njegova stranka ulazi u krajnje desnu vladajuću koaliciju premijerke Giorge Meloni. Politički aktivan sve do smrti.

Od svojeg pobjedničkog ulaska u politiku, za Talijane je bio utjelovljenje uspjeha, moći i novca. U svemu su ga pratile krajnosti. Jedno je sigurno - prema njemu nitko nije bio ravnodušan.

Berlusconijev život pratili su brojni skandali, verbalni gafovi i uvrede. Sudilo mu se zbog optužbi za korupciju, porezne prijevare, zloporabu položaja. Zbog dobi, umjesto zatvorske kazne osuđen je na društveno koristan rad u domu za starije i zabranjeno mu je obnašanje javnih dužnosti na 10 godina.

Prozvan besmrtnim zbog svoje političke dugovječnosti, senator i poslovni čovjek, koji je duboko obilježio politički krajobraz svoje zemlje, bio je u petak ponovno primljen u bolnicu San Raffaele u Milanu gdje je već više puta boravio.

Milijarder je 5. travnja bio hospitaliziran šest tjedana zbog slabosti povezane s plućnom infekcijom, no liječnici su otkrili da boluje od kronične leukemije.

Početkom svibnja prvi se put videoporukom obratio svojim pristašama iz bolničke sobe.

Životni put tog vječnog povratnika, čija je politička smrt nekoliko puta bila pogrešno najavljivana, ispreleten je s talijanskom poviješću posljednjih trideset godina.

Berlusconi je bio premijer tri puta od 1994. do 2011., bio je senator i predsjednik svoje desne stranke Forza Italia (Naprijed Italijo) i mlađi je partner u krajnje desnoj koalicijskoj vladi sadašnje premijerke Giorgije Meloni.

Ljubitelj nogometa, Berlusconi je 31 godinu bio predsjednik kluba AC Milan, koji je za njegove vladavine pet puta osvojio Ligu prvaka da bi 2017. bio prodan kineskim investitorima. Bio je vlasnik i nogometnog kluba Monza.

Njegova karijera bila je obilježena skandalima i pravnim problemima koji su se u posljednjih deset godina koncentrirali na postupke povezane s njegovim poznatim seksualnim zabavama "bunga bunga".

Bivši talijanski premijer, medijski mogul, vlasnik nogometnih kluba i biznismen bit će pokopan u srijedu uz najviše državne počasti.

Reakcije na smrt Silvija Berlusconija


Stigle su prve reakcije talijanskog državnog vrha na smrt Silvia Berlusconija.

- Silvio Berlusconi prije svega je bio borac. Bio je čovjek koji se nikada nije bojao braniti svoja uvjerenja i upravo ta hrabrost i odlučnost učinili su ga jednim od najutjecajnijih ljudi u povijesti Italije. Zbog toga je činio razliku u svijetu politike, komunikacije i poduzetništva. S njim je Italija naučila da joj nitko ne može nametati ograničenja. Italija je naučila da se nikada ne smije predati, poručila je Giorgia Meloni, talijanska premijerka.

- Veliki Talijan, jedan od najvećih, na ovaj sunčani dan odlučio nas je pozdraviti zauvijek. Uz najbolje želje svima vama, molim vas minutu šutnje za Silvija Berlusconija, rekao je Matteo Salvini, potpredsjednik talijanske vlade.

video thumb

Hrvatski premijer Andrej Plenković objavi je tvit kojim izražava iskrenu sućut talijanskom narodu u povodu smrti Silvija Berlusconija.

Dugogodišnji protagonist Italije i europske politike, ostavio je izuzetno naslijeđe. Pamtit ćemo ga i kao velikog navijača i prijatelja Hrvatske. Naše misli idu uz njegovu obitelj i prijatelje, navodi se u tvitu Andreja Plenkovića.

- Za jednog političara bio je nesvakidašnja osoba. Bio je vrlo iskren i otvoren, imao je privilegij kakav nemaju političari ovakvih razmjera - govorio je što misli, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

- Smrću Silvija Berlusconija završava jedna era. Uvijek smo bili protivnici, ali u ovom trenutku ostaje veliko poštovanje koje se mora odati protagonistu političkog života ove zemlje, rekla je Elly Schlein, Demokratska stranka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!