Otac zatvorenog navijača: Moj sin je uznemiren, plaši se za svoj život

16.08.2023.

16:47

Autor: HRT/IMS/B.B.B.

Nastavljeno je premještanje hrvatskih navijača u grčke zatvore. Do sada ih je prebačeno 50, a kako navode tamošnji mediji, 55 bi ih trebalo dobiti premještaj. Navode da su mjere sigurnosti na vrlo visokoj razini tijekom prijevoza i tijekom njihova boravka u zatvorima kako bi se izbjegli incidenti.

Poziv koji niti jedan roditelj ne želi primiti Robert Žiga primio je oko 14 sati. Njegov dvadesetjednogodišnji sin nazvao ga je iz grčkog zatvora. Uznemiren i zabrinut, stao je pred kameru i poručio: "ne bježim ni od čega, ali molim pomoć".

- Rekao je tata, gle ja odavde živ neću izaći, stavili su me u zatvor s AEK-ovim ubojicama, tako je rekao. Čim sam došao okružili su me, pokazivali su mi da ono odrezanu glavu govorili nećeš jutro dočekat, bit ćeš silovan ubit ćemo te, prepričao je riječi svoga sina.

- Ja sam rekao, sine ja ću sve poduzeti što god mogu, ti se drži budi hrabar i ohrabrio sam ga kako će biti sve u redu. On je rekao, oprosti znaš da sam zeznuo i da je ovo zadnji put da se čujemo možda, nastavio je Žiga.

S njim je u istom zatvoru i David, on svoga oca nije uspio kontaktirati.

- Bojim se za život svoga sina. U ovom trenutku ne (očekujem od vlasti ništa), ne mogu reći što očekujem, jer je ovo preveliki šok da se ovako nešto dogodilo, ovakve prijetnje, dodao je Davidov otac, Franjo Kroflin.

Potrebna pomoć hrvatske diplomacije


Sada im je, kažu, nužna pomoć hrvatske diplomacije jer na prvom mjestu trebala bi biti sigurnost njihove djece. 

- Smatrali smo da je potrebno obavjestiti o tome grčko veleposlanstvo, njegovog branitelja u grčkoj i molimo sve njih da poduzmu sve što je potrebno da mu se ono što je rekao da će mu se dogoditi, ne dogodi. Dakle da se ne dogodi to da ne dočeka jutro, rekao je pravni savjetnik obitelji uhićenih, Mario Medak.

Čeferin: To nisu nogometni navijači


U Ateni su se sastali grčki premijer i predsjednik UEFE. Aleksander Čeferin poručio je da će krovna nogometna organizacija učiniti sve da se ovakva tragedija više ne dogodi.

- Zamislite kakva osoba trebate biti da napadnete drugu osobu jer nosi drugačiji dres. Ovo je rak nogometa i to nisu nogometni navijači. Nemojte ih nazivati nogometnim navijačima jer oni to nisu. To su ljudi koji nogomet koriste za svoje idiotske ideje, rekao je.

Grčki premijer rekao je da će krivci za ubojstvo AEK-ovog navijača biti pronađeni i kažnjeni. 

- Deseci osumnjičenih već su identificirani. I još nešto da kažem: Grčka je pravna država. Ima pravila. Pravosuđe je neovisno. Niti država, niti grčko pravosuđe, ne prihvaćaju sugestije bilo kojeg neprikladnog glasa izvan granica, čak i ako je službeno, dodao je.

Predsjednik Zoran Milanović prije dva dana rekao je da su hrvatski navijači u Ateni zarobljeni kao da je rat i ocijenio da Grčka nije pravna država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!