11:49 / 14.08.2019.

Autor: B.V.M./Hina

Presedan suda u Njemačkoj: Deportirani izbjeglica mora biti vraćen

Ilustracija (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL)

Ilustracija (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Prvi puta sud u Njemačkoj odlučio je vratiti izbjeglicu koji je zaustavljen na granici i deportiran u Grčku u roku od 48 sati. Sud je odlučio kako nema temelja za takvo djelovanje policije.
Njemačka mora primiti nazad izbjeglicu koji je zaustavljen na granici i deportiran u Grčku, odlučio je sud u Muenichu.

Organizacija Pro Asyl objavila je da je to prva takva sudska odluka. Ona stiže godinu dana nakon što je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer postigao dogovor s Grčkom o vraćanju migranata.

Presuda je donesena prošli tjedan, a u njoj stoji da je minhenska policija povrijedila prava izbjeglice. Riječ je o afganistanskom tražitelju azila koji je u svibnju vlakom prešao granicu iz Austrije.

Njemačka policija ga je odmah odlučila deportirati u Grčku na temelju Eurodaca, baze podataka Europske unije koji je pokazao da se ranije prijavio u toj državi.
Savezni ured za migracije i izbjeglice (BAMF) nije konzultiran o tom slučaju, a Afganistancu nije omogućen odvjetnik, kažu u Pro Asylu.

Izbjeglica je u roku od 48 sati poslan nazad u Grčku gdje je bio pritvoren više od dva mjeseca. Sud je odlučio kako u europskom zakonodavstvu nema temelja za takvo djelovanje policije. BAMF-ovi službenici, a ne policija, bili su nadležni za taj slučaj, utvrdio je sud.

Pro Asyl je objavio kako je do 26. srpnja u Grčku vraćeno 26 migranata, a dvoje u Španjolsku s kojom Njemačka ima sličan dogovor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!