22:05 / 08.10.2020.

Autor: T.V./Hina

Presuda Stanišiću i Simatoviću u prvoj polovici 2021. godine

-

-

Foto: - / -

Završeno je saslušanje svjedoka nekadašnjim čelnicima Službe državne sigurnosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Sudsko vijeće prvostupanjsku presudu trebalo bi donijeti u prvoj polovici 2021.
Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik Haškog tribunala, u četvrtak je objavio da je završilo saslušanje svjedoka nekadašnjim čelnicima Službe državne sigurnosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću te da bi sudsko vijeće prvostupanjsku presudu trebalo donijeti u prvoj polovici 2021.

Nekadašnjim čelnicima srbijanske Državne sigurnosti (DB) Jovici Stanišiću i Franku Simatovicu, koji su optuženi za progon, ubojstva, prisilno preseljenje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH 90-ih godina, bila je izrečena oslobađajuća presude, ali je na žalbu tužiteljstva 2015. suđenje vraćeno na početak zbog pogrešne interpretacije nekoliko aspekata zakona.

- Posljednjih pet svjedoka saslušano je od 1. do 8.  rujna 2020., (...) Prvostupanjska presuda se očekuje u prvoj polovici 2021., priopćio je MICT.

Predsjedavajući sudac Burton Hall je rekao da se konačni podnesci za dokumentirane dokaze mogu podnijeti do 2. studenoga 2020.,  a završne riječi će biti održane posljednji tjedan u ožujku 2021.

Jovica Stanišić je bivši šef SDB-a  MUP-a Srbije, a Franko Simatović je bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a. Tužiteljstvo ih tereti da su između 1991. i 1995. sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem čiji je cilj bio uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija Hrvatske i BiH radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

Ponovljeno suđenje počelo je 13. lipnja 2017. Tijekom sudskog postupka saslušan je 51 svjedok tužiteljstva i 29 svjedoka obrane dvojice optuženih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!