18:07 / 31.01.2021.

Autor: Hina/HRT

Preventivna uhićenja da bi se izbjegli anti-covid prosvjedi

Prosvjedi u Bruxellesu zbog anti-covid mjera

Prosvjedi u Bruxellesu zbog anti-covid mjera

Foto: Olivier Hoslet / EPA

Deseci stanovnika preventivno su u nedjelju uhićeni u Bruxellesu da bi se spriječilo organiziranje dvaju anti-covid prosvjeda koje su vlasti ranije zabranile.


- Zasad smo priveli gotovo 200 osoba, većinom nedaleko od glavnoga željezničkog kolodvora belgijske prijestolnice, potvrdio je glasnogovornik lokalne policije za AFP.

- Trg ispred središnjeg kolodvora, gdje se okupilo najviše prosvjednika morali smo evakuirat", dodao je. Među okupljenima su bili i navijači nekoliko belgijskih nogometnih klubova.

Osim na okupljanje na glavnome željezničkom kolodvoru, demonstranti su putem društvenih mreža pozvani da se okupe i blizu Atomiuma, gdje je stiglo nekoliko desetaka ljudi.

- Podsjećamo vas da ne postoji odobrenje za vaš dolazak niti za prosvjede u nedjelju, objavila je briselska policija na Twitteru. 

Policija je upozorila da će sve koji se ipak odluče prosvjedovati u Bruxellesu u tomu spriječeti, a bude li potrebno i privesti ih. 

U Belgiji, državi s 11,5 milijuna stanovnika, od ožujka 2020. je evidentirano više od 20.000 smrtnih slučajeva koji su posljedica zaraze koronavirusom. Belgijske su vlasti nedavno odlučile zabraniti sva putovanja u zemlju i izvan nje do 1. ožujka, osim ako ona nisu nužno potrebna. Već gotovo tri mjeseca u Belgiji je na snazi djelomično zatvaranje, a od 22 sata do 6 sati na snazi je policijski sat. Škole su otvorene, no zatvoreni su kafići, restorani, kazališta, sportski objekti...


U susjednoj Nizozemskoj nedavno su izbili neredi nakon najave o uvođenju policijskog sata u sklopu borbe protiv širenja covid-19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!