09:56 / 01.02.2020.

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/B.A./HRT/Hina

Prijatelji kohezije u borbi za svaki euro

-

-

Foto: - / -

Iznimno je važno koliko će u novom sedmogodišnjem proračunu EU-a, o kojem se upravo pregovara, biti predviđeno za kohezijska sredstva.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković u portugalskoj Beji, sudjelovao je na sastanku na vrhu Prijatelja kohezije. Na summitu je usvojen jedinstveni zaključak da sve države koje su neto primatelji europskih sredstava žele da se u budućem proračunu EU-a zadrže odgovarajuća sredstva za kohezijsku politiku, poručio je Plenković nakon sastanka. Sastanak se održava samo nekoliko tjedana uoči izvanrednog sastanka Europskog vijeća posvećenog proračunu EU-a.

- Logika koja stoji iza toga je da sve ove zemlje još uvijek teže da standard života njihovih građana, pa naravno tako i Hrvatske, razvijenost onih dijelova tih zemalja koje nisu na jednakom stupnju razvoja kao najrazvijenije regije bogatijih zemalja unije idu prema gore. I stoga, uvažavajući sve druge prioritete, današnja poruka je uoči sastanka 20. odnosno 21. veljače - želimo da se odgovarajuća sredstva osiguraju za kohezijsku politiku. To je bila jedinstvena i najbitnija poruka zaključaka koji su usvojeni, kazao je Plenković.

U pregovorima o VFO-u postoje četiri pozicije koje se nastoji pomiriti. Europska komisija je predložila da proračun iznosi 1,11 posto bruto nacionalnog dohotka (BND) EU-a, države neto-uplatiteljice traže oko 1 posto BND-a, a države iz neformalne skupine Prijatelji kohezije traže zadržavanje razine izdvajanja za poljoprivredu i kohezijsku politiku, zadržavanje iste razine nacionalnog udjela u sufinanciranju projekata, kao i da se ne skraćuje razdoblje za provedbu projekata. Europski parlament je stajalište o novom zajedničkom proračunu prihvatio u studenom 2018. i ponovno potvrdio u listopadu 2019. godine, a zastupnici smatraju da novi višegodišnji proračun treba iznositi 1,3 posto BND-a.Današnji sastanak neformalne skupine Prijatelji kohezije važan je uoči izvanrednog sastanka Europskog vijeća koje će se održati 20. veljače a koji je sazvao predsjednik EV-a Charles Michel kako bi se pokušao postići kompromis između Prijatelja kohezije s jedne strane i zemalja koje žele smanjiti europski proračun i istodobno veći dio toga smanjenog proračuna usmjeriti na nove prioritete poput borbe protiv klimatskih promjena, a na štetu kohezijske i poljoprivredne politike.Plenković je ponovio da je Hrvatska spremna i da bi bila zadovoljna da se dogovor postigne u vrijeme njezina predsjedanja EU-om, ali isto tako želi da taj dogovor bude kvalitetan. Istaknuo je da je ovo godina u kojoj taj dogovor treba biti postignut. Dodao je kako za tri tjedna slijede vrlo zahtjevni pregovori. "Mislim da ćemo na kraju doći do rezultata. Unija mora funkcionirati", rekao je hrvatski premijer.

Na današnjem samitu, među ostalima, sudjelovali su predsjednici vlada Portugala, Češke, Estonije, Mađarske, Malte, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Španjolske, predsjednik Cipra te povjerenik EK za proračun i administraciju Johannes Hahn i povjerenica EK za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Sastanak s portugalskim kolegom Antóniom Costom

- Naša je zadaća da danas definiramo pozicije i stajališta koja su nam svima bliska kao državama koje još uvijek u odnosu na europski proračun vode posebno računa o tzv. tradicionalnim politikama... a to je prije svega kohezijska politika, odnosno poljoprivredna politika, rekao je Plenković nakon sastanka s portugalskim kolegom Antóniom Costom.

Costa je rekao da Portugal i Hrvatska imaju različita iskustva u EU, ali ima i zajedničkih aspekata kao što je kohezija. I Portugal i Hrvatska su zainteresirani za adekvatna financijska sredstva u sljedećih 7 godina u europskom proračunu. "Naša poruka je jasna što se tiče kohezije. Želimo dati konkretnu poruku da je Europa jedina i ujedinjena u interesima. Važno nam je što je Britanija izašla ali je još važnije da Europa ostaje koherentna, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!