11:08 / 15.04.2020.

Autor: HRT/Jasna Paro/IMS/D.M./Hina

Prijedlog EK: Granice EU-a zatvorene do 15. svibnja

-

-

Foto: - / -

Središnji element plana je poduzimanje malih, kontroliranih koraka, tijekom više mjeseci. Za ublažavanje mjera potrebno je ispuniti tri temeljna kriterija.
Europska komisija predložila je izlaznu strategiju za države članice, uključujući načine kako postupno uklanjati restrikcije i vratiti se normalnim aktivnostima. Smjernice nisu obvezujuće. Trebale su biti prezentirane prošloga tjedna ali nisu, zbog zabrinutosti da bi mogle biti protumačene kao signal za trenutnu relaksaciju mjera.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Sve o koronavirusu 

Plan je predstavila predsjednica EK Ursula von der Leyen. Iz nacrta proizlazi da je središnji element plana poduzimanje malih, kontroliranih koraka, tijekom više mjeseci. Za ublažavanje mjera potrebno je ispuniti tri temeljna kriterija: značajno usporavanje širenja virusa, dovoljan broj bolnica i kreveta za intenzivnu njegu i uspostava kontrolnih mehanizama u državama putem cijepljenja, testiranja i digitalnog nadzora putem telefonskih aplikacija.

Donatorska konferencija za razvoj cjepiva 4. svibnja

- To su preporuke kako bi se izbjegle političke podjele i kaotične situacije. Predlaže se da ukidanje mjera bude polagano i koordinirano i da se o njima obavijesti Komisija. Samo tako će se osigurati osjetljiva ravnoteža između povratka aktivnosti i kontroliranje epidemije. Također Komisija savjetuje da se najprije postupno otvaraju granice među državama članicama, a da vanjske granice budu zatvorene do 15. svibnja. O dugoročnom ekonomskom oporavku bit će riječi idući tjedan, javlja iz Bruxellesa Jasna Paro.Predsjednica Komisije von der Leyen upozorava da predstavljanje ovoga plana ne predstavlja nikakav znak za početak popuštanja mjera, jer je to u nadležnosti država članica. Plan sadrži i preporuke zemljama članicama.

Dulje mjere za najosjetljivije skupine, ne svi odjednom na posao

Prva je preporuka da se opće mjere postupno zamijene ciljanima, primjercie da zaštitne mjere za najranjivije skupine traju dulje, zatim da se postupno vraćaju potrebne pojedine ekonomske aktivnosti, da se redovito dezinficiraju i čiste vozila javnog prijevoza, trgovine i radna mjesta. Komisija preporučuje da se svi zaposleni ne vraćaju na posao u isto vrijeme, da se okupljanje ljudi postupno dopušta sukladno epidemiološkoj situaciji.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je objavio da će postojeće mjere ostati na snazi do 11. svibnja, dok će njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarati o olakšavanju mjera sa saveznim zemljama.

Neke države članice, poput Austrije i Španjolske, već su počele s ublažavanjem mjera. U Austriji su od utorka otvorene manje trgovine do 400 četvornih metara te veće prodavaonice s građevinskim i vrtnim materijalom uz obveznu provedbu strogih higijenskih standarda nošenja maski i držanje razmaka. Nakon pet tjedana karantene u dijelu Italije mogu raditi knjižare i dućani s opremom za bebe i malu djecu, ali uz striktno pridržavanje mjera i higijene.

Danska je jučer otvorila škole za niže razrede, vrtiće i jaslice. Finska ukida zabranu napuštanja pokrajine Uusima, u kojoj se nalazi prijestolnica Helsinki, nakon gotovo tri tjedna, kao prvi korak u ublažavanju restrikcija uvedenih u cilju spriječavanja širenja zaraze koronavirusom. Prometne restrikcije u toj pokrajini koja je bila žarište zaraze u Finskoj uvedene su 28. ožujka.

Češka vlada u utorak je najavila plan postepenog otvaranja trgovina i restorana u idućih sedam tjedana kako bi probudila gospodarstvo koje je zaustavila pandemija koronavirusa. Manji dućani će se otvoriti 20. travnja, veće trgovine 11. svibnja, a restorani i trgovački centri 8. lipnja, objavila je vlada. Island je jučer objavio da će postupno ublažavati mjere borbe protiv koronavirusa od 4. svibnja otvaranjem srednjih škola i sveučilišta. U Sloveniji su neke tvrtke, obrti i trgovine od utorka nastavile rad.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!