Primorac na sastancima ECOFIN-a i Euroskupine

11.09.2022.

14:27

Autor: B.A./HRT

Marko Primorac

Marko Primorac

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Ministar financija Marko Primorac sudjelovao je na neformalnom sastanku Vijeća EU-a za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) u Pragu 9. i 10. rujna te na redovnom sastanku Euroskupine, priopćilo je danas Ministarstvo financija.

Na neformalnom sastanku Vijeća ECOFIN-a, kao i na sastanku Euroskupine koji se održao neposredno prije, raspravljalo se o makroekonomskoj situaciji te koordinaciji fiskalnih politika država članica EU-a u kontekstu rastuće inflacije, također su razmijenjene informacije o mjerama s ciljem ublažavanja posljedica energetske krize.

 

Na redovnom sastanku Euroskupine po prvi put sudjelovao je i ministar Primorac predstavljajući Hrvatsku u ulozi promatrača. Naime, nakon što je Vijeće ECOFIN-a 12. srpnja usvojilo pravne akte vezane uz uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj 1. siječnja 2023., omogućeno je sudjelovanje predstavnicima RH na sastancima Euroskupine i njezinih radnih tijela u svojstvu promatrača do kraja 2022. Sudjelovanje RH u svojstvu punopravne članice Euroskupine započet će 1. siječnja 2023.


U situaciji postojećih ekonomskih izazova, ministri su naglasili važnost koordiniranih i efikasnih politika na EU razini s ciljem prevladavanja trenutne situacije, priopćeno je.


Istaknuta je potreba pravovremene i ciljane podrške ranjivim kućanstvima i poduzećima u vremenima kada se suočavamo s cjenovnim šokom i krizom bez presedana.


Svjesni potrebe zajedničke koordinacije svojih intervencija, ministri su složni i ujedinjeni i oko potrebe donošenja zajedničkih mjera na EU-razini koje će biti uspješne u smanjenju inflacije, posebice u kontekstu visokih cijena energenata. Također, naglašena je i važnost usklađivanja intervencija fiskalnih i monetarnih politika radi postizanja željenih učinaka.


Na kraju, ministri financija su se dotakli i pitanja ekstraprofita koje ostvaruju pojedine kompanije te su spremni usko surađivati po tom pitanju s ciljem donošenja odgovarajućih rješenja kako bi se teret krize ravnomjerno raspodijelio. Pozdravili su i rad Europske komisije u tom kontekstu, priopćilo je Ministarstvo financija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!