19:23 / 29.11.2019.

Autor: Gordan Žvanović/HRT

Pripreme za predsjedanje Europskom Unijom

-

-

Foto: - / -

Hrvatska će se tijekom predsjedanja morati pozabaviti brexitom, proračunom EU-a za idućih sedam godina te proširenjem Unije na JI Europe.
Članstvo u Europskoj uniji, smatra hrvatski premijer, konstantno donosi koristi. Predsjedanje unijom vidi kao političku priliku za pozicioniranje i dodatno jačanje uloge Hrvatske u Europi.

- Cijeli smisao ovoga što radimo ima jednu koherentnu viziju jačanja vanjskopolitičkog položaja Hrvatske, za kojeg će svi iskusni kolege kojih ja dosta poznam bez puno dilema reći da naš vanjskopolitički položaj nikad nije bio utjecajniji nego što je danas, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Hrvatska će se, kaže, tijekom predsjedanja morati pozabaviti brexitom, proračunom EU-a za idućih sedam godina te proširenjem Unije na JI Europe. U svibnju će se u Zagrebu održati i sastanak na vrhu s državama zapadnog Balkana.

- Hrvatska otvara temu Bosne i Hercegovine, otvara temu prava Hrvata kao konstitutivnog naroda, otvara temu perspektive onih zemalja o kojima znamo više nego drugi, rekao je Plenković.

Pitanje proširenja usko je povezano i sa problemom sigurnosti Europske unije.

- Ako se JI Europe nastavi razvijati u ovom, ja bih rekao, dosta zabrinjavajućem smijeru onda istočno od nas postoje države koje će prvo izravno utjecati na nas jer graničimo s njima, ali će utjecati i na ostatak Europske unije, istaknuo je rektor Sveučilišta VERN Vlatko Cvrtila.

Hrvatski šef diplomacije otkriva okvirnu procjenu ukupnih troškova predsjedanja tijekom kojeg će se održati 161 događaj.

- Mi smo dali nekakav red veličine između 50 i 70 milijuna eura, međutim mislim da ćemo tu biti vrlo racionalni i da ćemo ići na ovu najnižu osnovicu, istaknuo je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Smatra da bi Hrvatska mogla ući u Schengen tijekom njemačkog predsjedanja Vijećem EU-a, u drugoj polovini iduće godine. Do ulaska u eurozonu trebat će nam ipak malo više vremena.

- Nakon što uđemo u eurozonu neće se ništa bitno promijeniti u smislu suverenosti vođenja ekonomske politike u Hrvatskoj, istaknuo je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!