07:21 / 19.11.2019.

Autor: D.M./M.Š./HRT

Pripremni događaji za kongres EPP-a

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Plenković se sastao s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, čeka ga i susret s glavnim pregovaračem za brexit. Predsjednica prima Josepha Daula.
Zagreb će u srijedu i četvrtak biti domaćin izbornog kongresa Europske pučke stranke, na kojem će sudjelovati mnogi europski čelnici poput Angele Merkel, Donalda Tuska, Jean Clauda Junckera i Ursule von der Leyen.

- Tusk u Zagrebu postaje lider EPP-a
- Šest članica EU-a za otvaranje pregovora s Albanijom i Sj. Makedonijom u ožujku 2020.

Na skupu pučana okupit će se više od 2000 izaslanika iz 40-ak zemalja.

- Jako je puno tih utjecajnih političara, ljudi koji formiraju i utječu zapravo na politike u Europi, tako da smo jako ponosni da ćemo biti domaćim jednom takvom skupu, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Pučani će birati novog predsjednika, iako se već zna njegovo ime, ali i 10 potpredsjednika te glavnog tajnika. Već danas su počeli pripremni događaji uoči Kongresa.


Tusk kod Plenkovića

Premijer Andrej Plenković sastao se s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

- Hvala vam puno na toploj dobrodošlici i kvalitetnom razgovoru. Predivno je opet biti u Zagrebu, uvijek je lijepo doći u Hrvatsku i to ne samo službeno, već i privatno. Također, jako sam sretan što će moj omiljeni grad Rijeka biti europska prijestolnica kulture. Razgovarali smo o pripremama za hrvatsko predsjedanje Europskom unijom. Uvjeren sam da ste jako dobro pripremljeni, što se tiče odlučnosti, pozitivnog stava i praktičnog rada. Europsku uniju ostavljam u dobrim rukama. Vaš zadatak nije lagan, brexit se može dogoditi na početku iduće godine pa će te vi biti zaduženi za pokretanje pregovara s Ujedinjenim Kraljevstvom, istaknuo je predsjednik Europskog vijeća na konferenciji za medije nakon sastanka s hrvatskim premijerom.

Spomenuo je i pitanje otvaranja pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Ističe da je optimističan i da duboko vjeruje kako bi se ponovno obnovilo europsko jedinstvo oko proširenja.

- Upravo je Donald Hrvatskoj u jesen 2011. godine donio naš ugovor o pristupanju Europskoj uniji. Povezanost je nastavljena sve ove godine, kada je bio premijer Poljske te kasnije predsjednik Europskog vijeća. Današnji susret protekao je u razgovorima oko tranzicije na čelu Europskog vijeća. Predstavili smo prioritete našega predsjedanja. U siječnju ćemo dobiti temu izlaska Velike Britanije iz Europske unije. Htjeli bi na sastanku na vrhu u svibnju u Zagrebu, htjeli bismo pomoći da se odblokira situacija oko Albanije i Sjeverne Makedonije. Naša je pozicija vrlo jasna, važno je da pregovori otpočnu, istaknuo je među ostalim premijer Andrej Plenković.


Plenković je u Banskim dvorima primio i glavnog pregovarača Europske unije za Brexit Michela Barniera, s kojim je razgovarao o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

- Europska unija bit će spremna angažirati se vrlo brzo u novim pregovorima, kako bi se izgradio budući odnos i ambiciozno partnerstvo s Velikom Britanijom, rekao je Barnier.

Daul kod Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Na Kongresu pučani biraju novog čelnika, a još uvijek aktualnog Josepha Daula primila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Među ostalim, razgovarali su o izazovima pred Europskom unijom.

Predsjednica je upoznala Daula o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Isto tako, razgovaralo se izazovima koji stoje pred Europskom unijom te stanju u hrvatskom i europskom susjedstvu odnosno u jugoistočnoj Europi. Predsjednica Republike istaknula je važnost tema o kojima će se raspravljati na kongresu Europske pučke stranke u Zagrebu, gdje će se, među ostalim, izabrati novo vodstvo i razgovarati o daljnjoj konsolidaciji i proširenju Europske unije, klimatskim promjenama i mladima.

Svečana večera

Svečana večera bit će upriličena u Palači Dverce.

Što kongres EPP-a u Zagrebu znači za Hrvatsku?

U Studiju 4 gostovali su novinarka portala Euractiv Tea Trubić Macan te dopisnik HRT-a iz Bruxellesa Tihomir Vinkovića.

Donald Tusk bi u Zagrebu trebao biti izabran kao novi čelnik Europske pučke stranke. Trubić Macan kaže da se može očekivati podrška za Tuska veća od 80 posto.

- Bilo što ispod 80 posto značilo bi da je došlo do velikog raskola Europskoj pučkoj stranci.

Trubić Macan dodaje da je HDZ odlučio kako se neće natjecati na ovim izborima.

- Smatraju da je Dubravka Šuica dosta visoko pozicionirana te da za tim nema potrebe.

Vinković je pak komentirao u kakvim su odnosima Andrej Plenković i budući šef EPP-a.

- Imaju dovoljno poznanstava da bi mogli komunicirati. Tusk je bio poljski premijer kada je Hrvatska pregovarala o ulasku u EU itd. Tusk kada je dolazio rekao je da će raditi za Europu, a ne za posebne države.

U Zagreb stižu i druga "jaka imena", poput Merkel, Junckera, Ursule von der Leyen...

- Ovo je izuzetno važno za samog Plenkovića te Vladu. Riječ je o jednom od najvažnijih političkih događaja u Hrvatskoj posljednjih godina. Ovo je zapravo "testna vožnja" za hrvatsko predsjedanje Europskom unijom, ističe Trubić Macan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!